Zelenski i Merkelova razgovarali o Donbasu

© AFP 2023 / Tobias SchwarzPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Berlinu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o rešavanju sukoba u Donbasu, saopštila je pres-služba šefa države.

„Sagovornici su razgovarali o načinima daljeg unapređenja mirnog rešavanja situacije u Donbasu. Pozitivno su ocenjeni rezultati nedavnog sastanka diplomatskih savetnika u „normandijskom formatu“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) u Parizu, koji bi trebalo da daju podsticaj aktivnostima trilateralne kontakt-grupe“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da su Zelenski i Merkelova naglasili potrebu za napretkom po pitanju razmene zatvorenika i završetku povlačenja snaga na području Stanice Luganske.

„Vladimir Zelenski i Angela Merkel su se takođe fokusirali na pitanje daljeg obezbeđivanja tranzita gasa preko teritorije Ukrajine“, dodaje pres-služba. Aktuelni sporazum o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe krajem 2019. godine.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala