Ursula fon der Lajen nova predsednica Evropske komisije

© AFP 2023 / SWEN PFORTNERUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka političarka Ursula fon der Lajen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije.

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

Inače, Evropski parlament ima ukupno 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, saznaje Tanjug u Briselu.

Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicima pre glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

„Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno“, poručila je fon der Lajenova u pisanom dokumentu.

© AP Photo / Jean-Francois BadiasUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen nova predsednica Evropske komisije - Sputnik Srbija
Ursula fon der Lajen

U razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta buduća predsednica Evropske komisije ocenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

„Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sprovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume“, poručila je Fon der Lajenova.

Dobivši poverenje više od polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta, dosadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen kreće u sastav novog saziva Evropske komisije, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti sastavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti, fon der Lajenova se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU, kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

© AP Photo / Jean-Francois Badias Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen nova predsednica Evropske komisije - Sputnik Srbija
Ursula fon der Lajen

U političkim vodama je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i „uvek vernu“ kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajenova je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države.

U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. postaje zamenica predsednice partije Angele Merkel.

Ursula fon der Lajen je slovila i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU.

Pre iznenadnog ulaska u trku za mesto predsednice Evropske komisije slovila je i za naslednicu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala