UN podržale nameru Zelenskog da analizira zakon o jeziku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjene nacije pozdravljaju izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o nameri da se sprovede temeljna analiza zakona o jeziku, izjavila je na zasedanju Saveta bezbednosti UN zamenica generalnog sekretara za politička pitanja UN Rozmari Dikarlo.

„Pozdravljamo izjavu predsednika Zelenskog o tome da će se izvršiti detaljna analiza zakona (o jeziku). Nadamo se da će to postaviti osnovu za usvajanje daljih mera za zaštitu manjina“, rekla je Rozmari Dikarlo.

U Ukrajini je na snagu stupio Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, koji je u maju potpisao tadašnji predsednik Petro Porošenko. U aprilu je Vladimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, obećao da će izvršiti detaljnu analizu Zakona o državnom jeziku u skladu sa Ustavom zemlje. Zelenski je naveo da je zakon usvojen „bez prethodne široke javne rasprave“.

Zakonom se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje i referenduma itd.

Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori većina ukrajinskog stanovništva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala