Ukrajinski parlament razmatraće ukidanje Zakona o državnom jeziku

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoslanici na vanrednom zasedanju Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu
Poslanici na vanrednom zasedanju Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici ukrajinske partije Opozicioni blok uneli su na razmatranje u Vrhovnu radu nacrt o ukidanju Zakona o isključivoj upotrebi ukrajinskog jezika u svim oblastima života, koji je stupio na snagu 16. jula, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta.

U saopštenju objavljenom na sajtu stranke se navodi da je Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog usvojen sa grubim narušavanjem.

Poslanici su naglasili da neće dozvoliti da se u zemlji podstakne jezički rat. Oni se zalažu za „slobodan razvoj ruskog jezika i pristup obrazovanju nacionalnih manjina na maternjem jeziku“.

Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje i referenduma itd.

Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori većina ukrajinskog stanovništva.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala