Ursula fon der Lajen objavila svoj glavni cilj: Stiže „Zeleni sporazum“! (video)

© AP Photo / Francisco SecoUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde, jednakosti i vladavine prava i efikasniju spoljnu politiku EU, ističući da je njen cilj ujedinjenje i jačanje Evrope.

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će večeras glasati o njenoj kandidaturi, Lajenova je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na „klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine“.

„Najveća odgovornost, ali i mogućnost za Evropu su klimatske promene“, rekla je ona.

Lajenova je najavila Zeleni sporazum za Evropu već u prvih 100 dana svog mandata i obećala značajnu povećanje finansiranja tog cilja.

Potom se osvrnula na jačanje ekonomije u EU i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima EU.

„Predložiću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljano iza sebe i nudimo perspektivu“, kazala je Lajenova.

Ona je naglasila neophodnost jačanja malih i srednjih preduzeća i fer poreza i založila se za to da „ekonomija služi ljudima“, a ne obratno.

„Zalagaću se za socijalnu pravdu, obezbediću da se rad isplati i da svako ko radi puno radne vreme može da živi pristojnim životom“, poručila je Ursula fon der Lajen u Strazburu.

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao usled ekonomskih turbulencija i obećala je da će raditi na većem zapošljavanju mladih i utrostručiti budžet za „Erasmus“.

Poseban deo govora Ursula fon der Lajen je posvetila ženama i rodnoj ravnopravnosti.

Poruka na tri jezika

„Mi predstavljamo polovinu populacije i želimo ravnopravno učešće“, kazala je Lajenova.

Ona je obećala da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Evropske komisije, uspostaviti punu rodnu ravnopravnost u toj instituciji.

Ursula fon der Lajen, koja je nemačka ministarka odbrane, posebno se osvrnula na pitanja vladavine prava, „bregzit“ i spoljnu politiku EU.

„Vladavina prava je najbolji instrument za zaštitu slobode u EU. Nema kompromisa u poštovanju vladavine prava i nikad ga neće biti“, poručila je ona, dobivši veliki aplauz poslanika u Evropskom parlamentu.

Založila se za bržu i efikasniju spoljnu politiku EU i u tom cilju predložila usvajanje odluka kvalifikovanom većinom među zemljama-članicama, što je takođe dočekano aplauzom evroparlamentaraca.

Govoreći o „bregzitu“, kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske komisije kazala je da je spremna da prihvati dalje odlaganje datuma izlaska Velike Britanije, ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga.

U oblasti migracija Lajenova je podsetila na zakonsku i moralnu obavezu spasavanja života i pozvala na „empatiju i odlučnu akciju“ kada su u pitanu politika azila, zaštita granica i borba protiv organizovanog kriminala.

Govor pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu Ursula fon der Lajen završila je porukom „Živela Evropa“, koju je izgovorila na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Glasanje u 18 časova

Ukoliko Lajenova dobije podršku Evropskog parlamenta, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva Komisije. U suprotnom, Evropski savet ima mesec dana da EP predloži novog kandidata za najvišu funkciju u Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

Glasanje će biti obavljeno tajno u 18 časova.

Da bi bila postavljena na mesto predsednice Evropske komisije Lajenova mora da dobije poverenje više od polovine od 751 poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropska narodna partija iz čijih redova dolazi Ursula fon der Lajen, ujedno i najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, već je najavila svoju podršku izboru prve predsednice Evropske komisije.

Evropske socijaldemokrate, kao druga partija po broju poslanika, imaju primedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata sa evropskih izbora u slučaju nominovanja Ursule fon der Lajen.

I socijaldemokrate i evropski liberali očekuju da vide da li će Lajenova podržati njihove zahteve koji se odnose na programsku politiku i sastav nove Evropske komisije.

Zeleni i krajnja levica već su najavili da će glasati protiv.

Ukoliko Ursula fon der Lajen dobije potrebu većinu u Evropskom parlamentu, odmah se kreće u nominacije za sastav nove Evropske komisije, koja bi trebalo da počne sa radom u novembru.

Ukoliko njena kandidatura bude odbijena, lideri EU će morati da ponove proces izbora kandidata za vodeće pozicije EU i Evropskom parlamentu u roku od mesec dana dostave ime novog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala