Portparol objasnio zašto Merkelova teško diše, a oni koji mu ne veruju, tvrde nešto drugo

© AP Photo / Frank AugsteinAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednjih nedelja je nemačka kancelarka proživela neobična iskustva — tri puta se tresla pred kamerama tokom sastanaka sa stranim liderima. I dok u nemačkoj vladi nema objašnjenja za drhtavicu, ali ima za zadihanost tokom poslednje posete Parizu, iz Bundestaga stižu neke sasvim drugačije priče.

Zadihanost Angele Merkel dok je govorila u Parizu na dan proslave pada Bastilje nema nikakve veze sa prethodnim epizodama drhtavice, rekao je portparol vlade.

Nemačka kancelarka je teško disala tokom svoje kratke izjave u rezidenciji nemačkog ambasadora u Parizu, pre nego što je došla na proslavu 14. jula. Zašto je teško disala, portparol Štefen Zajbert ovako objašnjava:

„Kancelarka se veoma brzo popela stepenicama kako bi stigla do novinara koji su je čekali, a zatim je odmah dala izjavu. Nema ničeg posebnog za javnost, niti ima mesta spekulacijama“, rekao je on, kako navodi „Rajniše post“.

Zdravstveno stanje Merkelove poslednjih nedelja bilo je tema naslovnih strana mnogih medija, nakon što se jasno videlo kako se nekontrolisano trese na javnim događajima. Zamoljena da komentariše šta joj se dešava, ona je javnost pokušala da uveri da je dobro — bez dodatnih objašnjenja šta je mogao da bude uzrok drhtavice.

Petr Bistron, poslanik Bundestaga iz Alternative za Nemačku, izjavio je u intervjuu „Komsomolskoj pravdi“ da je zdravstveno stanje Merkelove kao i opšte stanje u EU — „problemi su očigledni, ali u oba slučaja se ignorišu“.

Zbog epizoda sa drhtavicom šire se glasine o njenom zdravstvenom stanju, rekao je on.

„Već smo svedoci tri slučaja koja pokazuju u kakvom je stanju Merkelova. Očigledno je da ima zdravstvenih problema. U Bundestagu i nemačkom društvu kruže glasine da je ’kancelarkino drhtanje‘ navodno znak alkoholizma ili Parkinsonove bolesti“, rekao je Bistron.

Angela Merkel će 17. jula navršiti 65 godina. U jesen 2018. godine povukla se sa čelne pozicije u stranci, a najavila je i da se neće kandidovati za kancelarsku poziciju kada joj mandat istekne 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala