Pentagon: Nastavićemo da pomažemo u borbi protiv mešanja Rusije u izbore

© AP Photo / Airman 1st Class Aubree Milks/Vandenberg Air Force BaseLansiranje američke interkontinentalne balističke rakete "Minutmen III" sa vojne baze u Kaliforniji
Lansiranje američke interkontinentalne balističke rakete Minutmen III sa vojne baze u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za šefa Pentagona Mark Esper izjavio je da rastuća pretnja od Kine i Rusije zahteva modernizaciju američke vojske, uključujući i u oblasti lasera i hipersonične tehnologije.

„Rastuće pretnje naših konkurenata — velikih sila kao što su Kina i Rusija, zahtevaju da se sve vojne službe usredsrede na sukobe visokog intenziteta. To zahteva da naše oružane snage budu modernizovane i da realizuju brzi tehnički napredak u oblastima kao što su veštačka inteligencija, robotika, usmerena energija i hipersonika“, rekao je Esper u pisanom svedočenju Kongresu.

Među regionalnim pretnjama Esper je ubrojao Iran i Severnu Koreju.

Esper je takođe naveo da će se Amerika pridržavati Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa do 2. avgusta, kada Vašington namerava da se povuče iz sporazuma.

„Sjedinjene Američke Države će nastaviti da ispunjavaju sve svoje obaveze iz sporazuma do 2. avgusta, a od tog trenutka ćemo slediti naše interese“, istakao je Esper.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države nameravaju da ubuduće razvijaju elemente protivraketne odbrane za presretanje raketa koje spadaju u opseg Sporazuma o likvidaciji raketa, kao i da razvijaju sopstvene rakete. On je dodao da će ove rakete biti usmerene protiv Kine i Rusije, „ukoliko, ne daj bože, ikada budemo morali da ratujemo protiv njih“.

Mešanje u izbore

Esper je naglasio da će Pentagon pomoći u borbi protiv „mešanja Rusije u izbore“.

Na pitanje da li će se boriti protiv „ruskog mešanja u izbore“, Esper je odgovorio da „ništa ne može da ugrozi održavanje naših izbora“.

On je dodao da su Sjedinjene Američke Države i dalje ranjive u sajber-prostoru.

„Očigledno je da je sajber-prostor oblast vojne konfrontacije. Trenutno smo u ratu u sajber-prostoru. Stalno se borimo sa zemljama kao što su Rusija ili Kina, koje pokušavaju da ukradu naše tehnologije, utiču na izbore i šire dezinformacije o Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Esper.

On smatra da su sa stanovišta odbrambenih sposobnosti Sjedinjene Američke Države „još uvek ranjive“, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

„Što se tiče ofanzivnih sposobnosti, imamo mnogo mogućnosti, ali još mnogo toga treba da se uradi“, zaključio je Esper.

Obuzdavanje Rusije

On je dodao da ostaje značajno vojno obuzdavanje Rusije.

„Glavni zadatak u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u oblasti bezbednosti jeste da se osigura da se Rusija obuzdava od agresije na američke vitalne interese, uključujući odbranu saveznika od vojne agresije i jačanje partnera kako bi se oni mogli odupreti od prinude Moskve“, objasnio je Esper.

„Smatram da održavanje borbenih sposobnosti konvencionalnih i nuklearnih snaga, zajedno sa našim saveznicima, predstavlja jedno od najefikasnijih sredstava za obuzdavanje ruske agresije“, dodao je on. 

Takođe, Amerika smatra da Rusija u Sredozemnom moru i Evropi baca izazov Sjedinjenim Američkim Državama.

„Strateški ciljevi Rusije na Crnom moru verovatno su u održavanju pristupa Sredozemnom moru i osiguravanju sopstvene bezbednosti, a njeno prisustvo na Sredozemnom moru omogućava da se projektuje vojna sila. Vojno-pomorska aktivnost Rusije na Crnom moru i istoku Sredozemnog mora verovatno je usmerena na bacanje izazova operacijama Sjedinjenih Američkih Država i saveznika i njihovu slobodu manevrisanja“, ocenio je Esper.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp predložio Espera za direktora Pentagona, a Senat je u utorak održao saslušanja za njegovo odobrenje. Datum glasanja o Esperovoj kandidaturi još nije utvrđen.

Posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine Rusija je optužena za mešanje u izbore. Moskva je više puta poricala optužbe o pokušajima da utiče na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore u različitim zemljama, kazao da nema dokaza koji to potvrđuju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je rekao da je NATO veoma svestan da Rusija ne planira nikoga da napadne, nego jednostavno koristi priliku da rasporedi još više tehnike i bataljona u blizini ruskih granica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala