Nebenzja: Usvajanje zakona o državnom jeziku nije unutrašnje pitanje Ukrajine

© AFP 2023 / SPENCER PLATTStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Usvajanje zakona o jeziku u Ukrajini nije unutrašnja stvar Kijeva, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije u ovoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, zakon je u suprotnosti sa svim konvencijama o zaštiti interesa nacionalnih manjina i osnovnih ljudskih prava. Kako je istakao Nebenzja, ukrajinski zakon o jeziku ima direktne veze sa dnevnim redom Saveta bezbednosti UN i narušava paket mera za realizaciju Minskih sporazuma odobrenih rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Ovim Zakonom se predviđa isključiva upotreba ukrajinskog jezika u svim oblastima života.

„Ovo nije unutrašnja stvar Ukrajine. Mi se kategorički ne slažemo sa takvom interpretacijom“, istakao je Nebenzja.

Građani Ukrajine koji govore ruski nisu nacionalna manjina u klasičnom smislu te reči, rekao je on.

„Ako se ne uzme zvanična statistika ’majdana‘, prema kojoj se u Ukrajini praktično ne govori ruski, svi drugi izvori i ankete pokazuju da je ruski u Ukrajini i dalje maternji ili ga preferira u komunikaciji većina stanovništva zemlje“, naglasio je on. 

Nebenzja je pozvao članove Saveta bezbednosti da daju nepristrasnu i principijelnu ocenu ukrajinskog zakona o jeziku.

„Danas mnogo toga zavisi od nas. Možete ili da pomažete diskreditovanim političarima na čelu sa bivšim predsednikom Porošenkom i pretvarate se da zakon o državnom jeziku treba primiti mirno i bez kritike, ili da date jasan signal da borba za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta ne bi trebalo da se svodi na ignorisanje prava stanovništva koje govori ruski“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, usvajanje zakona o jeziku bila je čisto politička odluka koja nije uzela u obzir mišljenje stanovništva Ukrajine, trenutnu situaciju u zemlji i osobenosti multinacionalnog ukrajinskog društva.

Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje i referenduma itd.

Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori većina ukrajinskog stanovništva.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala