Može Makron da spoji Vučića i Tačija, al’ prvo mora Trampa i Putina

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Francuske Emanuel Makron tokom ceremonije svečnog dočeka ispred Palate „Srbija“.
Predsednik Francuske Emanuel Makron tokom ceremonije svečnog dočeka ispred Palate „Srbija“. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska, ukoliko bi se ozbiljno založila (jer do sada to nije bio slučaj) uz pomoć SAD, Rusije i drugih velikih sila, ima geopolitički kapacitet da pokrene stvari u dijalogu između Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Ali ne i da ih dovede do kraja...

Iako je samit u Berlinu krajem aprila i početkom maja završen bez rezultata i iako nastavak tog samita zakazan za 1. juli u Parizu nije ni održan, francuski predsednik Emanuel Makron ne odustaje od ideje da u saradnji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel vrati Beograd i Prištinu za pregovarački sto.
„Francuska će biti spremna da zajedno s Nemačkom podrži obnovu dijaloga i u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje. Angažovao sam se po tom pitanju, jer verujem u budućnost ovog regiona, ali i zato što verujem u Evropu. A ko god veruje u Evropu, ne može da prihvati fatalnost konflikata. Naš angažman je znak evropskog suvereniteta“, poručio je Makron.
Francuski predsednik je vezao sudbinu dijaloga o KiM za jačinu Evropske unije: „Ako Evropa želi da bude jaka, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum. Naša odgovornost je da vam damo podršku da se taj kompromis pronađe“, rekao je on.
Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeći sastanak Beograda i Prištine u Makronovoj organizaciji najverovatnije biti održan u septembru.
Ima li francuski predsednik dovoljno kapaciteta i autoriteta da obnovi dijalog Beograda i Prištine, ako uzmemo u obzir da dva prethodna pokušaja nisu uspela?

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom na samitu u Berlinu
Može Makron da spoji Vučića i Tačija, al’ prvo mora Trampa i Putina - Sputnik Srbija
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom na samitu u Berlinu

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića i Slobodana Zečevića iz beogradskog Instituta za evropske studije, ima, ali u saradnji ne samo sa Angelom Merkel, već i sa drugim velikim silama.
Anđelković kaže da kapacitet Francuske postoji, ako se ova država ozbiljno založi da tu priču izgura.

„Do sada ni Nemci ni Francuzi tome nisu pridavali veliki značaj. To je za njih bila sekundarna stvar, više forma nego suština. Ako bi se Francuska ozbiljno založila, mogla bi da pokrene proces, što ne znači da bi uspela da ga završi. Da bi se taj proces završio, apsolutno je neophodno da se uključi Amerika, kao faktor koji bi izvršio pritisak na Albance. Francuska ima solidne geopolitičke kapacitete da pokrene stvari i da uključi SAD, Rusiju i sve druge bitne faktore. Ako to uradi i pokaže dobru volju, možda može nešto da postigne, ali sama, pre može da bude pokretač, nego što može da završi stvar“, smatra Anđelković.

U poduhvatu da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto francuski predsednik nije sam, naglašava Zečević i napominje da Francuska i Nemačka u tom procesu nastupaju zajedno.
„Sa druge strane, Emanuel Makron možda može da ima i podršku SAD u svemu tome. Mi to ne znamo. Prema tome, mislim da on neće nastupati sam. On će, pre svega, nastupati zajedno sa Nemačkom, sa Angelom Merkel i sigurno će zakazati sastanak ako bude dobio određena uveravanja od Prištine, odnosno ako bude pronašao model za nastavak dijaloga. Mislim da je to pre svega njegov cilj u ovom trenutku, a posle, verovatno i da se postigne sporazum“, objašnjava Zečević.
Makronov stav da je sporazum između Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, Zečeviću se čini, kako kaže, kao dosta optimističan. Možda francuski predsednik ima nove ideje i argumente, zaključuje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala