Makron mladim Srbima: Nemojte da prođete kao Hrvati

© PREDSEDNISTVO SRBIJEEmanuel Makron i Aleksandar Vučić sa srpskim studentima
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić sa srpskim studentima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih iz celog regiona.

Dvojica predsednika su se na početku upoznali sa mladima.

Sastanak sa studentima zatvoren je za javnost, ali prema saznanjima „Blica“, Makron govori studentima o tome da bi trebalo da ostanu u svojim zemljama, da ih ne napuštaju, već da rade na transformaciji društva.

„Ako nećete da preovlada vaša prošlost, morate da imate jaku nadu“, poručio je Makron studentima.

Takođe, govorio im je i o EU, da je ona „suviše birokratska“ i da je to stvar koja treba da se menja.

„Neću da dođemo u situaciju da za nekoliko godina manjina želi u EU, jer je proces suviše komplikovan, i neću da vi za nekoliko godina, i ako uđete, budete razočarani. U Hrvatskoj četvrtina populacije odlazi u druge zemlje“, objasnio je francuski predsednik.

Pre razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Razgovorom sa mladima Makron je nastavio posetu Srbiji, tokom koje je juče imao zvanične sastanke i druge aktivnosti, kojima je pečat dalo njegovo obraćanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i poruke srpskom narodu da je Francuskoj i dalje „u srcu“.

Francuski predsednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Istakao je da će se angažovati da se obnovi dijalog i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala