Kolindino priznanje „šokiralo Evropu“

© AP Photo / Peter KlaunzerKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatska policija nasilno vraća migrante s granice i da je „potrebno malo nasilja kada sprovodite ’pušbek‘“ postala je tema svetskih medija.

Ona je to nedavno izjavila tokom boravka u Švajcarskoj za javnu televiziju SRF.

Kako portal „Indeks“ navodi, problem je u tome što je sprovođenje „pušbeka“ zabranjeno međunarodnim konvencijama, koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Ukratko, naglašava „Indeks“, predsednica Hrvatske priznala je da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

„Sada o tome piše i ’Gardijan‘ u članku pod naslovom ’Hrvatska policija koristi nasilje kako bi proterala migrante, kaže predsednica‘, u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija ’Hjuman rajts voč‘ zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu“, prenosi „Indeks“.

„Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome da hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu, te ih onda proteruje u BiH“, navodi „Gardijan“ i dodaje kako je Kolindino priznanje „prva službena potvrda nakon meseci službenog poricanja“.

O izjavama Kitarovićeva piše i „Dojče vele“, koji naglašava da je „Hrvatska sistematski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu“, ali da je „hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice“, prenosi „Indeks“.

„Dojče vele“ piše da je Hrvatska članica EU od 2013. godine, da želi da uđe u Šengensku zonu i da je „postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine kako bi to postigle“.

Hrvatska predsednica je, smatra „Dojče vele“, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i hrvatska policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilan „pušbek“ migranata u BiH.

„Dojče vele“ citira Jelenu Seras iz „Amnesti internešenela“, koja ističe da je „priznanje hrvatske predsednice šokantno“, kao i da je skandalozno što je Kolinda pokušala da predstavi politiku „pušbeka“ kao legalnu.

Vest o izjavi Kitarovićeve u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom proteruje migrante preneli su i brojni drugi svetski portali.

Hrvatska predsednica je to izjavila za SRF pre sedam dana i od tada nije bilo nikakvog demantija iz kabineta predsednice, niti MUP se oglasio povodom tih izjava, navodi „Indeks“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala