Dačić: Makron doneo veliku promenu u politici Francuske

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji je bila izvanredna i, posle dužeg vremena, jedna poseta sa vrlo jasnim porukama, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naglasio da je Makron istakao potrebu za kompromisom između Beograda i Prištine, što je velika promena u politici Francuske.

„To je ono što i mi govorimo sve vreme, ka čemu se pomerila i američka administracija. Tramp o tome nikada nije govorio, ali je Makron sada rekao da je neophodno da se pronađe kompromis između stavova Beograda i Prištine. Veoma precizno“, konstatovao je Dačić gostujući na RTS.

Takođe, ukazao je na Makronove reči da će on sam da podstiče i lično se zalaže u tom pravcu, što je velika stvar.

Makron ne želi da ulazi u to koji će se princip dogovoriti, a njegov stav da Srbi i Albanci treba samo da se dogovore jeste nešto što Srbija može najviše da očekuje od zemalja koje su priznale Kosovo, naglasio je Dačić.

Na konstataciju da Makron očekuje dogovor Beograda i Prištine u narednih nekoliko meseci, Dačić ocenjuje da je to preterani optimizam, jer iako Makron želi da se tome posveti, to ne znači da neki drugi akteri na to gledaju sa odobravanjem.

„I na Zapadu postoji geostrateška igra, Vašington, Berlin, Brisel…“, rekao je Dačić.

On je napomenuo da su poruke koje su se čule, ali i Makronov veoma emotivan nastup na Kalemegdanu, poruke koje obavezuju.

„Kada neko kaže: ’Mi ćemo voleti vas kao što ste vi nas‘, kada pokažete da vam je Srbija u srcu, da ćemo zajedno dalje raditi, to su poruke koje ipak ostavljaju neke obaveze za one koji ih izgovaraju“, kazao je Dačić i dodao da su retki političari sa Zapada koji bude emocije u našem narodu.

On je istakao da je poseta veliki korak napred, ali da prijateljstvo treba negovati.

O čemu je bilo reči na večeri

Podsetio je i da su odnosi Srbije i Francuske kroz istoriju bili izuzetno bliski, pa su zahladneli, ali da postoji emocija između Srba i Francuza.

„To je potrebno i zbog našeg nacionalnog identiteta i dostojanstva i to je pokazatelj velike bliskosti sa jednom svetskom silom, pored Rusije. Pokazuje da imamo jednog prijatelja sa Zapada“, rekao je Dačić.

On je dodao da ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da pokušamo da resetujemo odnose.

O večeri koju je sinoć u čast visokog gosta iz Francuske priredio srpski predsednik Aleksandar Vučić, Dačić je preneo da je večera dugo trajala, da su dugo razgovarali i da je i to bilo dobro za Srbiju.

„Sada treba da idemo dalje, treba negovati prijateljstva. Napravljen je veliki korak napred , koji daje veliki podstrek i za nacionalno dostojanstvo Srbije, koje je godinama bilo frustrirano osećajem da je Zapad bio nepravedan prema Srbiji“, kazao je Dačić.

Izgrađeno je međusobno poverenje i to treba da se razvija, da ne bude sledeći susret za 18 godina, dodao je on.

Dačić je istakao da je nama važno da zaštitimo svoje nacionalne interese, a bez prijatelja na više strana to ne možemo da uradimo.

Što se tiče EU i otvaranja poglavlja i da li će EU da opstane, to oni treba da se dogovore, rekao je Dačić i ocenio da je nama najvažnije da mi rešimo naša pitanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala