Asanžu obećano da neće biti izručen državi gde mu preti smrtna kazna

© REUTERS / Henry NichollsDžulian Asanž
Džulian Asanž  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija neće izručiti osnivača sajta „Vikiliks“ Džulijana Asanža zemlji gde zakon dozvoljava izricanje smrtne kazne, rekao je zamenik šefa britanske diplomatije Alan Dankan, prenosi agencija „Efe“.

„To je glavni uslov postignutog dogovora“, rekao je Dankan na konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Ekvadora Horheom Valensijom u Kitu.

On je dodao da se London brine o Asanžovom zdravlju.

U Velikoj Britaniji odluku o ekstradiciji donosi lično ministar spoljnih poslova, rukovodeći se pri tome rigoroznim pravilima i normama evropskog i britanskog zakonodavstva.

„Ekstradicija je zabranjena ako licu preti smrtna kazna (ako ministar ne dobije potrebne pismene garancije da to lice neće biti osuđeno na smrtnu kaznu)“, navodi se u komentaru koji je objavljen na sajtu Vlade.

Slučaj „Asanž“

Podsetimo, Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine bio optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, krio se od juna 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručivanja toj skandinavskoj zemlji.

Jedanaestog aprila 2019. godine uhapšen je po nalogu SAD. Sud u Londonu proglasio ga je krivim zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju i osudio ga je na 11 meseci zatvora. Rasprava o pitanju izručenja SAD počela je 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su protiv Asanža podignute nove optužnice po 17 tačaka narušavanja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. U slučaju izručenja SAD Asanžu preti višegodišnja zatvorska kazna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala