Američki analitičari ocenili prednosti i nedostatke S-400

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDivizija S-400
Divizija S-400  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka privatna analitička kompanija „Stratfor“ je saopštila da je ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 efikasan samo ako se poštuju određeni uslovi, navodi se u članku koji je objavljen na zvaničnom sajtu te kompanije.

Kako navodi „Stratfor“, sistem S-400 ima nesumnjive prednosti, među kojima su mogućnost izvođenja napada na ciljeve različitih klasa i velikog dometa. Ipak, prema mišljenju analitičara kompanije, kompleksi mogu biti ranjivi ako se koriste van integrisanog sistema protivraketne odbrane.

„Stratfor“ ukazuje i na nisku efikasnost S-400 protiv raketa koje nisko lete. Planinsko područje može da smanji radarske mogućnosti tog oružja, zbog čega sistem može da obara rakete na rastojanju od više desetina kilometara, ali ne i na rastojanju od više stotina kilometara.

Ipak, kako se navodi u članku, ti protivvazdušni kompleksi su se odlično pokazali u borbi protiv velikih ciljeva koji se nalaze blizu jedni drugima, ako su oni deo integrisanog sistema PVO. Kao primere država koje mogu uspešno da koriste sve prednosti sistema S-400, analitičari „Stratfora“ nabrajaju Rusiju, Kinu i Tursku, koja je nedavno zaključila ugovor o njihovoj isporuci.

Turska je prva država-članica NATO-a koja je dobila od Rusije sistem S-400, koji može da uništava avijaciju, krstareće i balističke rakete i nadzemne objekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala