Ukrajina „Neptunom“ preti Rusiji

CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Lansiranje raketa na vojnim vežbama kopnenih snaga Ukrajine
Lansiranje raketa na vojnim vežbama kopnenih snaga Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krstareće rakete „Neptun“ koje su napravljene u Ukrajini, mogu da unište ruske vojne brodove svake klase u lukama njihovog baziranja u Crnom i Azovskom moru i da „u nekoliko minuta unište“ Kerčki most, tvrdi bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov.

Prema izjavama Turčinova, za zaštitu od Rusije u Crnom i Azovskom moru Kijev je uspeo brzo da modernizuje raketne komplekse S-125 i izradi sopstvene komplekse krstarećih raketa.

„Kompleksno rešenje ovog problema (zaštita od Rusije sa mora) — mobilni kompleks krstarećih raketa ’Neptun‘ koje su napravljene u ultrakratkom roku. Naše krstareće rakete mogu uništiti vojne brodove Rusije svake klase, ne samo u Crnom i Azovskom moru, već i u lukama njihovog baziranja. U slučaju potrebe za nekoliko minuta i most kojim se Rusija toliko hvali“, izjavio je Turčinov u intervjuu LB.ua.

Slične pretnje ruski predstavnici su već više puta komentarisali sa sarkazmom. Zamenik predsednika komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov izjavio je da će se sukob na moru sa Ratnom mornaricom Rusije „očigledno završiti krahom za Ratnu mornaricu Ukrajine“. Bivši komandant Baltičke flote, admiral Vladimir Valuev je naglasio da Ratna mornarica Ukrajine, koja poseduje samo nekoliko brodova, ne može da izvrši ni vojni, ni psihološki uticaj na Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala