Rusija: Slučaj Višinski je farsa i apsurd

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svima u Ukrajini, osim ultranacionalistima, jasno je da je slučaj protiv rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajine Kirila Višinskog farsa i apsurd, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Što se tiče Kirila Višinskog, čini mi se da je svima, osim ultranacionalistima i ljudima koji koriste sve mogućnosti za promovisanje svoje političke karijere u Ukrajini, jasno da je ovo farsa. Apsurdno je držati čoveka bez bilo kakvih konkretnih zahteva, optužujući ga za nešto što se zove ’izdaja države‘“, izjavila je Zaharova za radio „Komsomoljska pravda“.

Sud u Kijevu je pomerio ročište na suđenju rukovodiocu portala RIA Novosti Ukrajina na 19. jul u 15 sati.

Rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina uhapšen je u Kijevu pre tačno godinu dana. On je osumnjičen za podršku samoproglašenim republikama Donbasa i veleizdaju, za šta mu preti 15 godina zatvora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je situaciju s Višinskim ocenio kao slučaj bez presedana i naveo da je novinar uhapšen zbog svoje profesionalne delatnosti.

Međunarodna federacija novinara insistira na tome da Višinski pod hitno bude oslobođen. Ozbiljnu zabrinutost zbog držanja Višinskog u zatvoru izrazio je i predstavnik OEBS-a za pitanja slobode medija Arlem Dezir. On je izjavio da čak ni tokom sukoba novinar ne sme da sedi u zatvoru zbog svoje delatnosti ili ličnih stavova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala