Počeo sastanak Vučića i Makrona u četiri oka - Sputnik Srbija

Makron u Beogradu (video)

Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, što je prva poseta nekog francuskog lidera posle 18 godina.

 

Sadržaj
15:20 15.07.2019
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:08 15.07.2019
Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, položili su vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. - Sputnik Srbija

Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se na Kalemegdanu pred više hiljada građana, i to na srpskom jeziku.

„Na mene je red da vam kažem u ime svoje zemlje — Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju“, poručio je Makron.
Istakao je da Francuska zna šta sve duguje srčanoj i mučeničkoj Srbiji iz Velikog rata, njenim vojnicima poginulim kako bismo živeli u slobodi.

„Nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu“, rekao je Makron na Kalemegdanu na srpskom jeziku.

19:32 15.07.2019

Uz pesmu „Tamo daleko“ francuski i srpski predsednik položili su vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu. Vučić i Makron položili su cveće i na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

19:16 15.07.2019
Makron: Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikata - Sputnik Srbija

Nema datuma za ulazak Srbije u EU

— Novi pregovori Beograda i Prištine narednih meseci

— Francuski predsednik kaže da nema „magično rešenje“ za Kosovo u džepu, i da je odgovor „u vašim srcima i u inteligenciji onih koji donose odluke“

18:58 15.07.2019
18:47 15.07.2019

Govore francuskog i srpskog predsednika pročitajte u posebnom tekstu.

18:07 15.07.2019

U prisustvu predsednika SRbije i Francuske potpisan je niz sporazuma o saradnji dve zemlje u različitim oblastima, od prosvete i kulture do vojno-tehničke saradnje i energetike. U ime Srbije sporazume su razmenili sa partnerima iz Francuske ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Milan Šarčević, Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Zoran Radoičić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da mu je velika čast što je u poseti Srbiji francuski predsednik Emanuel Makron. On mu se zahvalio na časti koju je ukazao građanim Srbije i dodao da veruje da će svojim delima umeti da izraze zahvalnost za saradnju i pruženu ruku prema Srbiji.

„Imali smo dug razgovor u četiri oka. Moguće je da ni sa kim nisam imao tako otvoren razgovor. Saslušao sam ga i izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora“, rekao je Vučić.

16:48 15.07.2019
Predaja Erbasovog helikoptera H 145M Srbiji - Sputnik Srbija

Pet od dvadesetak sporazuma, koji će danas biti potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučić, tiče se vojne industrije dve zemlje.

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, Francuska je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja.

Ona je, kako je kazao za RTS, po količini naoružanja i kvalitetu u NATO odmah iza SAD, jer ima ozbiljnu nuklearnu komponentu.

Lazanski je posebno izdvojio PVO sistem „Mistral“, koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

U pitanju je najsavremenija tehnoloija, i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

Tokom posete planirano je potpisivanje 22 sporazuma među kojima su oni iz oblasti prosvete i obrazovanja, kulture, sporta, ali i iz sfere vojno-tehničke saradnje. Između ostalog, tu su ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci raketa Mistral, koa i tehnički sporazum MInistarstva odbrane za ugovor sa MBDA. Takođe, biće potpisana izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, kao i Memorandum o saradnji između operatora prenosnog sistema RTE i EMS AD. Među dokumentima je i Protokol o namerama vezan za razvoj vetro-parka u Srbiji.

16:45 15.07.2019
Predsednik Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati „Srbija“, globus – poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana. - Sputnik Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus — poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana, prenosi Tanjug.

Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih. Globus koji se nalazi u Palati Srbija stigao je iz Francuske kao diplomatski poklon koji je Miteran uručio tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija poslužili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Globus se čuva u Palati Srbija, a isti takav se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.

16:25 15.07.2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“. - Sputnik Srbija
16:17 15.07.2019

Uz počasni plotun garde, Makron je dočekan ispred Palate Srbija, gde će biti održani razgovori prvo dvojice predsednika, a onda i dve delegacije. Kako javlja naš dopisnik s lica mesta, Makronu su pored predsednika Vučića dobrodošlicu poželeli i premijerka Ana Brnabić kao i više ministara uključujući šefa diplomatije Ivicu Dačića.

16:15 15.07.2019
16:11 15.07.2019
Zorana Mihajlović s delegacijama francuskih kompanija - Sputnik Srbija

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas s delegacijama francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ o realizaciji projekta beogradskog metroa.

„Izgradnja metroa u Beogradu je važan projekat i za Grad i za Srbiju i zbog unapređenja saobraćaja u Beogradu i zbog novih tehnologija, koje će u Srbiju doneti francuske i kineske kompanije. Imajući u vidu procenjenu vrednost projekta, najvažnije je da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja projekta“, navela je Mihajlovićeva.

15:42 15.07.2019
Srpski predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Francuske - Sputnik Srbija

Dvojica predsednika su svečano otkrili ploču povodom početka radova na modernizaciji aerodroma, koju sprovodi francuski koncesionar, kompanija „Vansi erports“.

„Počastvovan sam što kao predsednik Srbije mogu da vas ugostim. Uverićete se koliko su građani Srbije gostoljubivi, jer su s ushićenjem čekali vaš dolazak. Ubeđen sam da ćemo dostići nove granice prijateljstva Srbije i Francuske. To ne bismo uspeli bez vas i vašnj želje da vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i saveznika“, rekao je predsednik Vučić poručivši francuskom kolegi da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Predsednik Makron se zahvalio na rečima dobrodošlice, a usput je čestitao na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.  

„Došao sam da okrenemo novu stranu, želimo novo partnerstvo sa Srbijom. Nijedan francuski predsednik nije došao ove 18 godina. To je previše! Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti. Moramo da cenimo i poznajemo jedni druge“, rekao je predsednik Makron. 

15:42 15.07.2019
15:39 15.07.2019
Doček Emanuela Makrona helbom i solju - Sputnik Srbija

Francuski predsednik je po silasku s aviona dočekan tradicionalno, uz pogaču i so.

15:34 15.07.2019

Poseta Emanuela Makrona Srbiji može biti veoma korisna, ali od nje ne treba očekivati mnogo, bar ne odmah, saglasni su gosti emisije „Svet sa Sputnjikom“.

15:32 15.07.2019

Kako je najavljeno, za razgovore tet-a-tet dvojice predsednika predviđeno je 20 minuta.

15:30 15.07.2019
Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je u Beograd - Sputnik Srbija
15:24 15.07.2019

Francuski predsednik Emanuel Makron u Beograd će doputovati avionom tipa „falkon“ 7X, francuskim poslovnim mlaznjakom velikog doleta.

Prvi let tim tipom aviona obavljen je 2005. godine, a u upotrebi je od 2008. godine.

Avion ima tročlanu posadu: pilota, kopilota i kabinsko osoblje, kapacitet aviona je do 12 putnika, dužina letilice je 23,19 metara, a raspon krila je 26,21 metara.

Falkon 7X je visok 7,863 metara, a njegova masa je 15,456 kilograma.

Najveća brzina koju postiže je 953 kilometara na čas, a najveća visina leta je 15.545 metara.

Porodica Dasoovih Falkona, dvomotornih i tromotornih poslovnih, mlaznih aviona, dobila je rodonačelnika 1965. godine.

Osnivač fabrike, Marsel Bloh, bio je francuski predratni konstruktor aviona, a posle rata, u kome je zbog jevrejskog porekla dopao koncentracionog logora, promenio je ime u Marsel Daso, te tako i simbolično ponovo krenuo od pocetka.

Njegova najpoznatija kreacija je čuveni „miraž“, široka gama elegantnih borbenih aviona sa delta-krilom.

15:22 15.07.2019
Francuski predsednik Emanuel Makron na samitu u Briselu - Sputnik Srbija

Predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo bi da sleti na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, oko 15.25, saznaje Tanjug.

Nekoliko minuta pre šefa francuske države, na pistu beogradskog aerodroma sleteće avion sa članovima delegacije Francuske, a potom i predsednički avion.

Makron će u Beograd doputovati avionom „Falkon 7 X“.

Inače, oko 14.30 sati na aerodrom je sleteo avion kompanije „Er Frans“ na redovnom letu Beograd - Pariz, kojim je došao deo šire delegacije iz Francuske.

15:21 15.07.2019
Zastave Srbije, Francuske i Evropske unije u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
15:19 15.07.2019

Makrona u Beogradu čuva 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti su na najvišem nivou kao i uvek tokom posete visokih stranih državnika.

Pred dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona 15. jula u Beograd, poslati su francuski specijalci, pišu beogradski mediji.

Oni će, u saradnji sa srpskim kolegama, napraviti detaljan plan obezbeđenja Makronove posete Beogradu. Makron u Beograd dolazi sa oko 100 francuskih pripadnika bezbednosti.

15:18 15.07.2019
Srpska i francuska zastava za doček Emanuela Makrona u Beogradu - Sputnik Srbija
15:15 15.07.2019
Spomenik zahvalnosti Francuskoj spreman za dolazak francuskog predsednika - Sputnik Srbija
15:03 15.07.2019
Pripreme za doček predsednika Francuske Emanuela Makrona - Sputnik Srbija

Uoči dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija, gde će biti održani ključni sastanci, okupljen je najveći deo od oko 700 novinara iz zemlje, regiona i Evrope.

Ispred i unutar zgrade nekadašnjeg SIV-a se sprovode poslednje mere kontrole bezbednosti, a za sada nije uočeno veće prisustvo snaga bezbednosti u tom delu grada.

Pripadnici Vojske Srbije pripremaju se za svečani doček, između ostalog, postavljaju crveni tepih kojim će proći dvojica predsednika, a najavljeno je da će u čast Makrona biti ispaljeno deset plotuna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala