Kosačov: Jedan poziv bi zaustavio konflikt u Donbasu — ključ drži Evropa

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija bi jednim pozivom Kijevu mogla da stopira unutrašnji konflikt u Donbasu i da primora ukrajinske vlasti da pokrenu dijalog sa samoproglašenim republikama na jugoistoku zemlje, izjavio je šef Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Umesto toga, kako je naglasio, Evropa insistira na uvođenju sankcija protiv Rusije jer joj je to „lakše“.

Tim rečima je Kosačov prokomentarisao izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja je pozvala Rusiju da učini sve kako bi očuvala Sporazum o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

„Ne znam da li je potrebno podsećati Brisel da su SAD jednostrano istupile iz Sporazuma još u februaru, a da je ruski predsednik zakon o obustavi sprovođenja ovog zakona potpisao tek u julu? Obraćate se Rusiji isključivo jer je vama tako lakše, a ne zbog toga što je problem baš u Rusiji. Slična stvar je i sa Ukrajinom, lakše vam je da uvedete sankcije Rusiji nego da primorate Kijev na dijalog“, ocenio je on.

Govoreći o samom sporazumu, Kosačov je rekao da je Moskva u više navrata stranim partnerima predlagala načine za ponovno pokretanje aktivnog dijaloga o mehanizmima kontrole nad naoružanjem, ali da su sve strane te predloge ignorisale.

„Mi pozdravljamo taj dijalog, ali za dijalog su potrebne najmanje dve strane“, zaključio je šef Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala