Kuba pokreće novi železnički sistem uz pomoć Rusije i Kine

CC0 / piksabej / Železnica
Železnica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kubanska ekonomija doživljava istorijsku prekretnicu — prvi put od 1970-ih godina, stanovnici će moći da koriste nove vozove.

Vlasti u zemlji se nadaju da će u narednih deset godina razviti opsežan program obnove železničkog sistema, uz pomoć Rusije i Kine.

U maju 2019. godine, Havana je dobila 80 novih vagona napravljenih u Kini, koji su već u upotrebi. Još 80 vagona će biti isporučeno na ostrvo iduće godine, prenosi državni portal „Kuba debate“. Novi vagoni su podeljeni u prvu klasu, koja ima instaliran klima-uređaj, i drugu klasu.

Pored toga, Kuba je sa Rusijom potpisala sporazum o modernizaciji svojih železnica u vrednosti od skoro milijardu dolara, iako detalji još nisu otkriveni. U 2017. godini, državna korporacija Ruskih železnica izjavila je za Rojters da je takođe pregovarala o instalaciji železničke veze velike brzine između Havane i odmarališta Varadero.

„Ovo je prvi korak ka transformaciji kubanskog železničkog sistema“, rekao je Eduardo Hernandez, šef Nacionalne kompanije za trgovinu na Kubi.

Železnice Kube

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da su u 2018. godini vozovi prevezli 6,1 milion putnika. Kubanska vlada ima za cilj potpunu modernizaciju železničkog sistema do 2030. godine.

Kubanski železnički sistem je jedan od najstarijih na svetu. Prvi deo je pokrenut 1830-ih, pa je Kuba imala i prvi voz u Latinskoj Americi. Međutim, zbog trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država, Kuba nema mogućnost održavanja sistema i modernu opremu.

Infrastruktura u lošem stanju ne ide u korak sa potražnjom. Pored toga, putnici se često prevoze vozovima bez vrata ili prozora, kao i sa pocepanim sedištima. Očekuje se da će novi vozovi uštedeti vreme putovanja, ali će im biti potrebna obnovljena ili nova pruga kako bi se kretali punom brzinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala