Ima li Bugarska novca za F-16?

Pratite nas
Partija „Volja“ se suprotstavila kupovini F-16 na glasanju Odbora Parlamenta Bugarske za odbranu i Odbora Parlamenta Bugarske za budžet i finansije, izjavio je lider te partije i zamenik predsednika Parlamenta Bugarske Veselin Mareški.

Političar je opet izrazio mišljenje da se o kupovini novog naoružanja može govoriti samo kada standard bugarskog naroda bude na nivou drugih država, navodi njegove reči „Bugarska nacionalna televizija“ (BNT).

On je predstojeću kupovinu ocenio kao pljačku.

„Modernizacije vojske može biti tek nakon modernizacije sistema zdravstva i obrazovanja i nakon što penzije i prihodi postanu evropski. Prioritet treba da bude ono što život ljudi čini boljim“, navodi se u saopštenju partije „Volja“.

Mareški je više puta kritikovao odluku Bugarske da kupi nove lovce. Prema rečima zamenika predsednika Parlamenta te zemlje, Bugarska nije dostigla takav standard da može da se unapređuje kupovinama od drugih država. Mareški je oštro kritikovao izjavu zamenika ministra odbrane Atanasa Zapjanova da će Bugarska kroz nekoliko godina kupiti još osam F-16. Prema rečima Mareškog, njegova zemlja će da pokloni SAD više milijardi dolara nego što je to do sada već uradila.

Lider partije ABV (Alternativa za bugarski preporod) Rumen Petkov je takođe podsetio da Bugarska još nije kupila avione, a da u navedenu cenu od 1,256 milijardi dolara ne ulazi PDV. Pored toga, prema njegovim rečima, za isporuke rezervnih delova će morati da se plati carina.

„Avioni koje kupujemo su nevidljivi, jer ih niko nije video. Bugari treba da znaju da ćemo morati da platimo i carinu za svaki rezervni deo koji naknadno budemo morali da kupimo. To čini usluge (aviona) mnogo skupljim“, izjavio je Petkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala