„Aferim“: Turski mediji o isporukama S-400

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaLansirni protivvazdušni sistemi S-400 „Trijumf“
Lansirni protivvazdušni sistemi S-400 „Trijumf“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski list „Haberturk“ prokomentarisao je početak isporuka Turskoj ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 „Trijumf“.

„Haberturk“ skreće pažnju na simboličnost datuma početka isporuka. Podsetimo, 12. jula 1947. godine je potpisan sporazum o pomoći između Turske i SAD.

„Ako datum početak isporuka S-400 nije bio slučajno izabran, već namerno, ostaje samo da se kaže ’bravo‘ (aferim) i skine kapu pred takvom odlukom“, naglašava „Haberturk“.

List je odluku o kupovini S-400 po važnosti uporedio sa pridruživanjem zapadnom bloku nakon Drugog svetskog rata.

„Činjenica da ćemo na kraju posedovati te najsavremenije sisteme protivvazdušne odbrane na svetu rezultat je čvrste odlučnosti koju smo zadržali, kao što i dolikuje ozbiljnoj državi, pred svim pokušajima spolja da se umešaju u ovu kupovinu. U te pokušaje ulaze čak i pretnje“, navodi se u saopštenju.

Pri tome se naglašava da je Turska uvek koristila sisteme onih saveza čija je bila članica. Tako je početkom 20. veka tursku vojsku naoružavala Nemačka, a nakon Drugog svetskog rata to su radile SAD.

„Zbog toga je vrlo važno što kupujemo S-400 od Rusije. Čak i ako pitanje o ’promeni bloka‘ nije na dnevnom redu, te rakete znače da se okrećemo licem na drugu stranu“, piše list.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio nadu da će Ankara i Moskva zajedno praviti protivvazdušne sisteme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala