EU bez pogovora realizuje direktivu SAD

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU treba da se obrati SAD zbog očuvanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije na izjavu rukovodstva EU po pitanju Sporazuma.

„Obratili smo pažnju na izjavu visoke predstavnice EU za inostrane poslove i politiku bezbednosti Federike Mogerini u ime tri države-članice EU, posvećenu temi Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Rusija u potpunosti deli interes EU za očuvanje Sporazuma i mišljenje Brisela o važnoj ulozi tog sporazuma za međunarodnu stabilnost. Oni se mogu samo pozdraviti. Međutim, uzimajući u obzir da je EU našla za shodno da da izjavu tri nedelje pre isteka roka za izlazak iz dogovora koji su inicirale SAD, mora se posumnjati u to da je Brisel shvatio ozbiljnost situacije i negativnih posledica od destruktivnih koraka koje Vašington preduzima radi bezbednosti svojih evropskih saveznika“, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

U Ministarstvu su izrazili žaljenje zbog jednostranog pristupa EU krizi u vezi sa Sporazumom o raketama i odsustva pominjanja ruske zabrinutosti zbog američke realizacije Sporazuma u izjavi Mogerinijeve.

„Sporazum ruše upravo SAD, a pozivi za njegovo očuvanje i pokazivanje spremnosti za konstruktivni rad dolaze iz Rusije. Čudi to što se evropske države, čija bezbednost je najneposrednije ugrožena, faktički solidarišu sa Vašingtonom i čak ne pokušavaju da pokrenu neke predmetne inicijative za rešavanje situacije koju su stvorili Amerikanci“, istakli su u MIP-u.

Navodi se i da je jasno je da je saopštenje EU objavljeno samo reda radi i da ima propagandni cilj.

„U stvari, države EU slede američku direktivu da se odbace realne mere koje je Rusija predložila“, naglasili su u resoru.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je dodalo da pitanje donošenja odluke o očuvanju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ostaje na američkoj strani.

Federika Mogerini je izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u vezi sa Sporazumom, koji bi mogao da prestane da važi 2. avgusta ove godine. Ona je rekla da Brisel žali zbog zvanične odluke Rusije, od 3. jula 2019. godine, da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu i pozvala Moskvu da efikasno odgovori na ozbiljne zabrinutosti koje su više puta izražene zbog razvoja, proba i raspoređivanja ruskih kopnenih protivraketnih sistema 9M729, kao i na ozbiljne zabrinutosti nastale zbog nekompatibilnosti tog sistema sa odredbama Sporazuma o likvidaciji raketa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala