Parada povodom Dana pada Bastilje (video)

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINFrancuski vojnici postrojeni pred početak parade povodom Dana pada Bastilje u Parizu
Francuski vojnici postrojeni pred početak parade povodom Dana pada Bastilje u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Francuskoj se održava parada povodom nacionalnog praznika 14. jula — Dana pada Bastilje, a lideri Evropske unije pridružuju se francuskom predsedniku na najstarijoj svetskoj vojnoj paradi.

Ove godine proslavlja se 230. godišnjica napada na zatvor Bastilju u Parizu, što je bila prekretnica u revoluciji koja je označila početak rođenja Republike.
Francuski predsednik Emanuel Makron će pokazati odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje.

Kako navode francuski mediji, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i aktuelna predsednica Vlade Velike Britanije Tereza Mej, ali ne i predsednik SAD Donald Tramp, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanima.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala