Moja Rusija: Mesto gde je Petar Veliki otvorio prozor u Evropu (video)

© Sputnik / Olivera IkodinovićPetropavlovska tvrđava
Petropavlovska tvrđava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Petropavlovska tvrđava je srce Sankt Peterburga i mesto gde je 1703. godine car Petar I položio prvi kamen-temeljac grada, koji je dobio ime po svom zaštitniku apostolu Petru.

Tu je bio izgrađen i prvi hram buduće prestonice — Petropavlovska crkva. Ta crkva ne samo da je izuzetan spomenik arhitekture i istorije, već je i grobnica skoro svih ruskih careva iz dinastije Romanovih, od Petra I do Nikolaja II.

Tvrđava je podignuta na Zečjem ostrvu, a Petar Veliki je to ostrvce video kao pogodno mesto da osnuje grad i tako otvori „prozor u Evropu“.

Dinastija Romanovih vladala je Rusijom 304 godine, a za to vreme teritorija Rusije uvećana je skoro pet puta. Svaki vladar iz dinastije Romanov svom je nasledniku ostavio veću državu od one koju je dobio kada je stupao na presto.

Petropavlovska tvrđava je služila kao vojni garnizon, a takođe je bila i ozloglašeni zatvor nekadašnjeg Ruskog carstva, u kojem su ležali Fjodor Dostojevski, Maksim Gorki, Lav Trocki i drugi. Među poznatim zatvorenicima bio je i bivši predsednik Jugoslavije — Josip Broz Tito, koji je u tom zatvoru proveo tri sedmice zbog učestvovanja u demonstracijama koje su 1917. godine izbile u Petrogradu.

Kakve još legende i glasine prate tu tvrđavu i zašto su poslednji ruski car Nikolaj II i članovi njegove porodice sahranjeni u izdvojenom delu Petropavlovske crkve, saznajte u novoj epizodi „Moje Rusije“.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Rusije. Zavirite sa nama u svaki kutak ove zemlje, upoznajte njene lepote i tradiciju, osetite njen duh i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala