Libijska nacionalna armija pokreće novu ofanzivu na Tripoli

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriTenk
Tenk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska nacionalna armija (LNA), kojom komanduje maršal Halifa Haftar, počinje novu ofanzivu na Tripoli i očekuje da zauzme Trg el Šahada (Palih), izjavio je za Sputnjik komandant 73. brigade LNA, general Salih Buhalika.

„Libijska nacionalna armija započinje novu fazu, naći ćemo se na vratima svetog Trga Palih, neprijatelj je poražen i počeo je da beži sa bojišta kako bi sproveo terorističke akcije u gradu“, rekao je Buhalika.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je 4. aprila svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanom južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž je naredio da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija i započeo kontraoperaciju „Vulkan gneva“.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala