Koliko će Ameriku koštati povlačenje Turske iz programa F-35

© Foto : U.S. Air Force/Staff Sgt. Jensen StidhamF-35
F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog „potencijalnih sankcija“ za neke zemlje, američkoj mornarici je potrebno više od 200 miliona dolara za pronalaženje dobavljača za niz komponenti za lovački avion pete generacije F-35 .

To proizilazi iz budžetskog predloga Pentagona za fiskalnu 2019. godinu.

Pentagon mora da pronađe zamenu za turske proizvođače avionskih delova.

Portal „Drajv“ skreće pažnju na izjavu zamenika sekretara odbrane za nabavku i sigurnost Elen Lorda, da se „disciplinovan i elegantan rez“ svih turskih ugovora o programu F-35 očekuje početkom 2020. godine.

Predloženo je traženje dobavljača komponenti za korišćenje sredstava koja su prvobitno bila namenjena za kupovinu rezervnih delova za avione.

Troškovi Pentagona za zamenu turskih dobavljača mogli bi biti i veći, ali nema sumnje da će SAD pronaći alternativu za proizvođače iz Turske, navodi portal.

Turska je ranije izrazila interesovanje za kupovinu američkih borbenih aviona F-35. Istovremeno, Ankara je kupila ruske protivvazdušne sisteme S-400, koje Vašington smatra pretnjom svojim avionima.

SAD su više puta tražile od Turske da se suzdrži od kupovine ruskih sistema odbrane. Međutim, Ankara se drži svojih planova i već je dobila većinu komponenti ruskog sistema S-400, kako je ugovorom dogovoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala