Kako su Rusi doneli Crnoj Gori pet odsto BDP-a

CC0 / Pixabay / Kotor
Kotor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su mnogi crnogorski ugostitelji strahovali od posledica zaoštravanja političkih odnosa između Podgorice i Moskve, broj ruskih turista u Crnoj Gori nije smanjen i oni i dalje dominiraju u odnosu na ostale zemlje.

U poslednje četiri godine broj ruskih gostiju koji posjećuju Crnu Goru konstantno premašuje 300.000, pa su primjera radi skoro četvrtina stranih turista koji su 2016. i 2017. godine posjetili Crnu Goru bili ruski državljani, koji su prema procjenama samo na smještaj potrošili više od 200 miliona evra (što je oko 5 odsto crnogorskog BDP-a).

Da je situacija slična i ove godine Sputnjiku je potvrdila Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budva, koja ističe da na njihovo veliko zadovoljstvo, gosti iz Rusije i ove godine, kao i prethodnih godina, zauzimaju prvo mjesto kada su u pitanju dolasci i noćenja na Budvanskoj rivijeri.

„Budvu je prošle godine posjetilo 170.563 ruskih turista, ili tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kada su ostvarili 2.008.742 noćenja. Za prvih šest mjeseci 2019. godine bilježimo porast u dolascima ruskih turista od 12 odsto, koji su ostvarili 621.030 noćenja ili šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine“, pojašnjava Kotarac.

© Sputnik / Nebojša PopovićPetrovac
Kako su Rusi doneli Crnoj Gori pet odsto BDP-a - Sputnik Srbija
Petrovac

Odgovarajući na pitanje u čemu je tajna da Crna Gora prestavlja tako privlačnu destinaciju za posjetioce iz Rusije, naša sagovornica napominje da osim što Crna Gora na tako malom prostoru ima puno prirodnih ljepota, kulturno-istorijskih spomenika, čisto more, kao i tridesetak plaža od kojih više od polovine imaju plavu zastavicu, tajna jednako leži i u tradicionalno prijateljskim i srdačnim odnosima dva naroda.

„Ono što ruske turiste posebno raduje je prijateljski odnos, koji se zasniva na tradicionalno dobrim odnosima koje kroz istoriju gaje ove države, ali i ljubaznost i blagonaklonost domicilnog stanovništva prema njima. Omiljena mjesta koja posjećuju su svakako brojne crkve i manastiri koji se nalaze na našoj teritoriji na divnim, atraktivnim lokacijama i rusko stanovništvo je u ovim objektima poput domicilnog“, objašnjava Tijana Kotarac.

Ona dodaje da ono što takođe ima veliki uticaj na izbor Crne Gore i Budve kao destinacije za posjetioce iz Ruske Federacije je i avio dostupnost.

„Posredstvom aerodroma u Podgorici i Tivtu ostvaruje se izuzetno dobra povezanost sa Rusijom, koja tokom ljetnjih mjeseci podrazumijeva i više letova dnevno“, podsjeća Tijana Kotarac.

CC0 / pixabay / Kotor
Kako su Rusi doneli Crnoj Gori pet odsto BDP-a - Sputnik Srbija
Kotor

Ipak, činjenica da ulazak Crne Gore u NATO, uvođenje sankcija Rusiji i sveukupno loši politički odnosi dvije zemlje u konačnici nisu negativno uticali na dolazak i brojnost ruskih turista u Crnu Goru, u TO Budva objašnjavaju i time da je masovan dolazak Rusa u Crnu Goru prije svega „pitanje emocije, a ne politike“, ali, između ostalog, i pitanje „kvalitetne i povoljne ponude i raznolikih sadržaja“.

Mnogi Rusi u Crnoj Gori posjeduju i nekretnine, u Budvi imamo i rusku školu. U većini odjeljenja u redovnoj nastavi se nalaze i djeca iz Rusije. Takođe, gosti iz Rusije se, vjerujemo, osjećaju prijatno u Budvi i cijeloj Crnoj Gori i to doprinosi njihovom porastu u broju dolazaka i noćenja. Pored toga, naša istraživanja pokazuju da bi se i najveći dio turista iz Rusije uvijek rado vratio u Budvu i Crnu Goru, a na nama je da ostanemo dobri domaćini, kao što smo bili i do sada“, navodi Tijana Kotarac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala