EU pozvala Rusiju da sačuva Sporazum o likvidaciji raketa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠefica evropske diplomatije Federika Mogerini
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija poziva Rusiju da održi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da „odmah preduzme korake“ u skladu sa njegovim odredbama, navodi se u izjavi šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta.

„Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa, koji bi mogao da prestane da važi 2. avgusta 2019. godine. Žalimo zbog zvanične odluke Rusije od 3. jula 2019. godine da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu. Snažno pozivamo Rusku Federaciju da efikasno odgovori na ozbiljne zabrinutosti koje su više puta izražene zbog razvoja, proba i raspoređivanja njihovih kopnenih protivraketnih sistema 9M729, kao i ozbiljne zabrinutosti koje su nastale zbog nekompatibilnosti tog sistema sa odredbama Sporazuma o likvidaciji raketa“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Evropska unija izražava potrebu da se odmah preduzmu ozbiljni i transparentni koraci kako bi se osigurala potpuna i proverljiva usklađenost sa odredbama Sporazumom o likvidaciji raketa.

„Naredni dani predstavljaju poslednju mogućnost za dijalog i preduzimanje neophodnih mera kako bi se očuvala ova važna komponenta evropske bezbednosti“, ističe se u saopštenju.

Rakete srednjeg i dugog dometa - Sputnik Srbija
Moskva priprema odgovor na raspoređivanja američkih raketa

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio Rusiji da uništi rakete, kao što je to bio slučaj 1987. godine, za nekoliko nedelja kako bi se „spasao“ Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Sjedinjene Američke Države i NATO zahtevaju od Rusije da uništi rusku raketu 9M729, smatrajući da ona narušava ovaj sporazum, što je Rusija demantovala.

Početkom godine Vašington je objavio saopštenje o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa, optužujući Rusiju za dugotrajno narušavanje Sporazuma. Moskva poriče sve optužbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2. februara izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je naveo da se Rusija neće uvlačiti u za nju skupu trku u naoružanju. On je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu i da su vrata otvorena“, ali je zahtevao da se od sada ne iniciraju nikakvi pregovori o tom pitanju.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala