Amfilohije: Kada su bezbožnici stvarali crkve

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije: Ova danas Evropa je Evropa krstaških ratova
Mitropolit Amfilohije: Ova danas Evropa je Evropa krstaških ratova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da u Crnoj Gori postoji tendencija ljudi koji ne znaju ni šta je crkva, niti vjeruju u Boga, niti su kršteni, da stvaraju svoje „crkve“.

„Nijesu oni prvi u istoriji takvi bezbožnici. Kad su bezbožnici crkve stvarali, recite vi meni, i kako je moguće stvarati ih na ateizmu i na bratoubilaštvu? Crkva je sagrađena na krvi Hrista Boga našega, koji je žrtvovao sebe za život svijeta, i zajedno s Njim, na krvi mučeničkoj svih onih koji su kroz vjekove žrtvovali sebe za istinu Božju, za pravdu Božju, za ljubav Božju, za Boga ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga“, poručio je mitropolit prilikom osvećenja novosagrađene Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Manastiru Ribnjak kod Bara.

Vladika je naglasio da je od ideologije, koja i danas vlada Crnog Gorom, ubijen mitropolit Joanikije sa stotinu i dvadeset najboljih sveštenika Mitropolije.

„A da ne govorimo koliko je vjernika mučenički postradalo, koliko je hramova postradalo, napuštenih i zapuštenih širom Crne Gore. Ali dao je Bog da se od devedesetih godina prošlog veka naovamo obnavljaju sveti hramovi. Preko sedam stotina hramova je obnovljeno, zapuštenih, u štale pretvorenih. Još čekamo samo da obnovimo onaj od bezbožnika srušeni hram na Lovćenu, od onih koji sada stvaraju nekakve svoje ’crkve‘“, rekao je vladika Amfilohije.

On je upitao može li sadašnji mitropolit crnogorski da ide nekim drugim putem u odnosu na put kojim su hodili njegovi prethodnici kroz svu istoriju, od vremena Svetog Jovana Vladimira do naših vremena.

„Smije li on ne biti spreman, ako treba, da i on mučenički postrada za svetinju Božju“, poručio je mitropolit crnogrsko-primorski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala