Zašto su Turskoj neophodni baš ruski sistemi S-400

© AP Photo / Turkish Defence Ministry via APIstovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj
Istovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od mogućih razloga zbog kojeg je Turska kupila ruske PVO sisteme S-400 mogao bi da bude to što Erdogan Rusiju smatra pregovaračkim partnerom za Bliski istok, s obzirom na to da je ruski uticaj u regionu značajno veći od američkog, piše nemački „Velt“.

Nemački list navodi da bi sistemi S-400 mogli da postanu „tačka bez povratka“ za Ankaru, nakon koje će Turska napustiti niz svojih zapadnih saveznika.

Ranije je saopšteno da je prva serija ruskih sistema dopremljena u Ankaru. Dogovor Turske i Rusije je realizovan, uprkos činjenici da su Ankaru oštro kritikovali NATO i SAD.

Teško je reći zašto je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan po svaku cenu želeo da dobije ruske sisteme, piše nemački list.

Nema sumnje da su Turskoj neophodni savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, međutim, do sada su bezbednost vazdušnog prostora Turske osiguravali NATO saveznici, uz pomoć američkih sistema „Patriot“. Ankara ih je mogla kupiti sama, ali su ti sistemi skuplji od ruskih S-400. 

Za sada je nejasno zbog čega su Turskoj potrebni baš ruski sistemi protivvazdušne odbrane. Njihovo raspoređivanje na zapadnoj ili južnoj obali moglo bi dodatno da ojača tursku vojnu nadmoć nad Grčkom, ali za sad nema informacija o takvim planovima.

Prema pisanju „Velta“, S-400 bi mogli da naglase regionalne pretenzije Ankare, jer, budući da je naoružana ruskim sistemima, Turska može da pojača pritisak na Kipar i da ga podstakne da odustane od samostalne distribucije gasa na Mediteranu.

© REUTERS / Ints KalninsAmerički protivraketni sistem "Patriot"
Zašto su Turskoj neophodni baš ruski sistemi S-400 - Sputnik Srbija
Američki protivraketni sistem "Patriot"

Analizirajući potencijalne pretnje Turskoj, list piše da Kurdi nemaju sopstvene vazduhoplovne snage, ali će zato novi protivvazdušni sistemi pomoći u suzbijanju sirijske avijacije, ako Damask pokuša da okupira teritorije koje kontroliše Ankara na severu Sirije.

Iz Turske je ranije saopšteno da su Erdoganu neophodni sistemi PVO kako bi se zaštitio od SAD. Naime, novi ruski S-400 će biti raspoređeni nedaleko od Ankare i štitiće nebo iznad turske prestonice.

List podseća da je tokom neuspešnog pokušaja državnog udara 2016. godine zgrada Parlamenta u Ankari napadnuta iz vazduha. Da li se Erdogan plaši da bi Amerikanci onesposobili sisteme „Patriot“ kada bi turski lider trebalo da spreči još jedan državni udar?

Prema još jednoj verziji, razlog kupovine ruskih sistema leži u suprotstavljenim interesima Ankare i Vašingtona na Bliskom istoku. Sukob interesa postoji i u Rusiji, ali uticaj Moskve u regionu trenutno je znatno veći od američkog. Zbog toga Erdogan Rusiju smatra partnerom za pregovore.

„Velt“ napominje da turski predsednik rizikuje kupovinom S-400, jer sada Turskoj prete sankcije SAD, NATO-a i EU. S obzirom na to da se turska ekonomija ionako nalazi u krizi, kazne bi mogle da budu ozbiljan udarac za zemlju. Osim toga, Turska sada neće moći da nabavi američke lovce F-35, iako je u njihov razvoj uložila oko milijardu dolara.

„Nećemo dozvoliti Turskoj da u isto vreme bude naoružana sa S-400 i F-35“, rekao je ranije zvanični predstavnik Pentagona. SAD strahuju da bi Rusija uz pomoć isporučenih S-400 mogla da dobije informacije o tehnologiji američkih F-35.

„Velt“ zaključuje da nakon kupovine ruskih sistema „nema nazad“, a moguće je da će taj korak biti „tačka bez povratka“, nakon koje će se Turska oprostiti od svojih zapadnih saveznika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala