Velika Britanija i Kanada formiraju globalnu koaliciju za slobodu medija

© Flickr / Loz PycockForin ofis
Forin ofis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant i njegova koleginica iz Kanade Hristja Friland najavili su formiranje globalne koalicije za slobodu medija.

„Koaliciju će formirati vlade, koje će potpisati zvanično obećanje da će govoriti i i preduzimati zajedničke mere u slučajevima kada bude ugrožena sloboda medija, kao i da će podržavati slobodu medija u celom svetu“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije.

Odluka o formiranju koalicije donesena je tokom Globalne konferencije o slobodi medija, koja je ove sedmice održana u Londonu. Slične konferencije će se održavati svake godine, a 2020. godine domaćin samita će biti Kanada.

„U okviru globalne kampanje, slobodu medija će podržavati novi Globalni fond za zaštitu medija. Fond će činiti međunarodna radna grupa koja će pomagati vladama prilikom razrade nacionalnih propisa i neophodnih mera, kao i nezavisna komisija pravnih stručnjaka, kojom predsedava bivši šef britanskog Vrhovnog suda lord Nojberger. U rad fonda biće uključeni poznati međunarodni pravnici, uključujući Amal Kluni, specijalnu izaslanicu ministra spoljnih poslova za slobodu medija“, istaknuto je u dokumentu MIP-a Velike Britanije.

U samom tekstu izveštaja, koji podržavaju učesnici Globalne konferencije za slobodu medija, navodi se da je sloboda medija u raznim delovima sveta pod sve većom pretnjom. U dokumentu je izraženo obećanje da će se učesnici Globalne konferencije za slobodu medija aktivno suprotstavljati tim pretnjama i razvijati zajedničke mere za zaštitu slobode medija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala