Svemirska opservatorija uspešno izvedena u orbitu

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografija"Spektar- RG" će naći oko stotinu hiljada galaktičkih jata u vidljivom delu kosmosa
Spektar- RG će naći oko stotinu hiljada galaktičkih jata u vidljivom delu kosmosa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Orbitalna opservatorija „Spektar RG“, koja je lansirana uz pomoć rakete-nosača „Proton M“ sa kosmodroma „Bajkonur“, izvedena je u orbitu, saopšteno je iz „Roskosmosa“.

Raketa „Proton“ sa orbitalnom opservatorijom „Spektar“ lansirana je u 14 sati i 31 minuta po srednjoevropskom vremenu. Deset minuta nakon starta, potisni raketni blok DM-03 zajedno sa opservatorijom odvojio se od trećeg stepena rakete na suborbitalnoj putanji. Slanje orbitalne opservatorije „Spektar“ u ciljanu orbitu izvršeno je uz pomoć dva uključena pogonska sistema DM-03.

„Astrofizička svemirska opservatorija ’Spektar RG‘ odvojila se od potisnog raketnog bloka DM-03 i izvedena je u orbitu“, saopšteno je oz „Roskosmosa“.

Na sajtu te državne korporacije navodi se da će let „Spektra“ do Lagranžove tačke (specijalna tačka u prostoru gde je izjednačen gravitacioni uticaj Sunca i Zemlje), koja je udaljena 1,5 miliona kilometara od Zemlje, trajati tri meseca. Za to vreme biće testirani teleskopi opservatorije, a biće izvršena i probna astrofizička posmatranja.

U naredne četiri godine, opservatorija će napraviti osam kompletnih pregleda nebeske sfere. Pored toga, dve i po godine će biti posvećene preciznim posmatranjima objekata u svemiru na zahtev svetske naučne zajednice.

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaKosmički uređaj „Spektar-RG" pre prenošenja na Bajkonur
Svemirska opservatorija uspešno izvedena u orbitu - Sputnik Srbija
Kosmički uređaj „Spektar-RG" pre prenošenja na Bajkonur

Svemirska opservatorija „Spektar-Rendgen-Gama“ („Spektar RG“) je međunarodni rusko-nemački projekat, čiji je cilj stvaranje orbitalne astrofizičke opservatorije za proučavanje svemira u opsegu rendgenskih zraka.

Opservatorija uključuje dva teleskopa: „Erosita“, koji je napravio Institut za vanzemaljsku fiziku društva „Maks Plank“ iz Nemačke, i „ART-IKSC“ (ART-XC), koji je razvio Institut za istraživanje svemira Ruske akademije nauka, a proizveo ruski Naučno-istraživački institut za eksperimentalnu fiziku iz Sarova.

Glavna misija opservatorije „Spektar RG“ je istraživanje univerzuma u opsegu rendgenskih zraka elektromagnetnog zračenja i stvaranje karte vidljivog univerzuma, na kojoj će biti zabeleženi svi dovoljno veliki klasteri galaksija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala