Šta ako se nađemo usred oluje i nevremena

CC0 / Pixabay / Najvažnije je sačuvati prisebnost...
Najvažnije je sačuvati prisebnost... - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ukoliko nas na odmoru ili prilikom nekog izleta zadesi nevreme — najvažnije je sačuvati smirenost i odmah se skloniti sa otvorenog prostora; udaljiti se od velikih staklenih površina i tendi i naći neki siguran zidani objekat, savetuje generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

On je Tanjugu rekao da je najvažnija — prevencija, odnosno: da se ima u vidu da boravak u inostranstvu ne počinje samo odlaskom na odredište, već preduzimanjem određenih mera i pre toga, i to mera koje bi mogle da preduprede problem.

Kako kaže — veoma je važno da se ima putno zdravstveno osiguranje, kao i kopija putnih isprava, u slučaju da se, usled neke nepredviđene situacije, izgube dokumenti.

„Isto tako je važno i da se građani raspitaju gde se nalazi najbliže diplomatsko konzularno predstavništvo, a osim toga bitno je i da se prati i vremenska prognoza i upozorenja nadležnih službi u mestu u kojem odsedamo, budući da su vremenske nepogode sve učestalije“, kaže Miladinović.

Takođe, ako turisti planiraju neki izlet, bitno je da delu porodice, ili društvu koje ne ide sa njima, kažu gde su se uputili, koliko planiraju da se zadrže i sa kim, kako bi svi znali na vreme sve to, posebno za svaki slučaj — da se ne desi nešto nepredviđeno.

Govoreći o tome kako da se snađemo u nevremenu, Miladinović kaže da je najznačajnije — znati postupati.

© Giannis MoisiadisNevreme u Grčkoj
Šta ako se nađemo usred oluje i nevremena - Sputnik Srbija
Nevreme u Grčkoj

„Osnovno je sačuvati smirenost, koliko god izgledalo teško, zadržati najniži nivo panike, obezbediti i sebe i one koji su oko vas na bezbedno mesto, biti u zaklonjenom prostoru, skloniti se od velikih staklenih površina, ne biti pod tendama i skloniti se sa otvorenog prostora u neki zidani objekat, jer je tu najsigurnije“, ističe on.

Kaže da je najvažnije — da se najpre obezbedi mesto na kome ćemo biti bezbedni, jer je to osnovni preduslov daljih postupaka.

Ističe i da je otvoren prostor uvek posebno izložen različitim vrstama opasnosti, jer se sve više dešavaju munje, gromovi i jaki udari vetra...

Što se tiče ukazivanja pomoći — važno je da i za to postoje uslovi, odnosno — da prostor bude čist i bez rizika da tu nešto može pasti i povrediti, kako osobu koja pruža pomoć, tako i onog ko je već ugrožen; i bitno je znati da pomoć mogu da ukažu samo osobe koje su obučene i koje znaju to da rade.

Govoreći o ulozi Crvenog krsta, on kaže da on najpre ima humanitarnu ulogu i odgovornost, ali i da bitnu ulogu ima i u pružanju prve pomoći.

„Imali smo jako visoke temperature i mnoge takve okolnosti pokazuju da je potrebno da imamo elementarna znanja, a Crveni Krst je na raspolaganju da uvek pruži pomoć i sve informacije u vezi sa svim mogućim okolnostima“, kaže Miladinović.

„Takođe, kada se dogode nesreće i kada se desi da se porodice razdvoje, usled traženja bezbednih skloništa — Crveni Krst im tada pomaže da se spoje i da saznaju više informacija u vezi sa članovima familije“, ističe sagovornik Tanjuga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala