Makron donosi vojne sporazume

© AP Photo / Markus SchreiberEmanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu
Emanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak stiže u posetu Beogradu, a tokom njegovog boravka Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma, od kojih je pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je na RTS-u da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Podsetio je i da su nabavljeni „Erbasovi“ helikopteri.

Pre dve godine od francuskih proizvođača nabavljeno je više stotina optoelektronskih uređaja, a Miloradović ističe i da se saradnja odnosi na proizvode najvišeg tehnološkog nivoa.

Miloradović je rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je, konkretno, reč o PVO sistemu „Mistral“, za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS, čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

„To je pravi put da se očuva mir i stabilnost u regionu“, rekao je Miloradović.

Dodaje i da uz sve to ide i osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

Srbija i Francuska zajedno učestvuju i u mirovnim misijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala