Rusija se vraća u karipski region

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u foto-galerijuRuski helikopter
Ruski helikopter - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Bolivije Evo Morales sastao se ove nedelje u Kremlju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi ojačao političke, ekonomske i vojne veze svoje zemlje s Rusijom.

Bolivija je u zoni rizika od američke intervencije jer su SAD nezadovoljne Moralesovom željom da ide na četvrti predsednički mandat. Ova zemlja može biti pod istim pritiskom kao i Venecuela, Kuba i Nikaragva, koje je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton nazvao „trojkom tiranije“, pa sada postoji pretnja da će se i Boliviji naći na tom „crnom spisku“.

Morales je u razgovoru sa Putinom istakao važnost ruskog prisustva u Latinskoj Americi, imajući u vidu činjenicu da SAD žele da potisnu Moskvu iz tog regiona, a američki admirali govore o tome da Rusija „demonstrira silu“ Sjedinjenim Državama u Latinskoj Americi i na Karibima.

Predsednik Bolivije, koji važi za borca protiv kapitalizma i američke hegemonije, smatra da je veoma važno osloboditi se američkog diktata i ranije je često govorio o tome da se pod njegovim rukovodstvom zemlja oslobodila pritisaka MMF-a i američkih vojnih savetnika. Sada zemlja želi da se izbavi i od američkih vojnih aviona i zameni ih ruskim.

U ovom trenutku Rusija u Boliviju izvozi lekove, automobile, metale. Velike ruske kompanije ulažu značajna sredstva u Boliviju. U poslednje vreme jača saradnja u oblasti energetike i nuklearne industrije, povećava se obim zajedničkih investicija. „Gasprom“ je uključen u istraživanje i razvoj velikih nalazišta u Boliviji — Asero, Inkauasi, Vitijakua. Po rezervama gasa u Južnoj Americi, Bolivija zaostaje samo za Venecuelom.

Zašto Amerika toliko mrzi ove zemlje

Ruske kompanije su takođe spremne da rade i na infrastrukturnim projektima u Boliviji. Za Boliviju, koja nema izlaz na more, izgradnja Transokeanske železnice, koja će povezati zemlju s lukama na Atlantskom i Tihom okeanu, od vitalnog je značaja.

Jačanje saradnje sa Bolivijom za Moskvu je prilika da ojača veze sa Latinskom Amerikom, gde se u poslednje vreme dešavaju ozbiljne političke promene, kaže za Sputnjik Jegor Lidovski, generalni direktor Latinoameričkog centra „Ugo Čavez“.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u foto-galerijuSusret Putina i Moralesa će uticati i na druge latinoameričke lidere
Rusija se vraća u karipski region - Sputnik Srbija
Susret Putina i Moralesa će uticati i na druge latinoameričke lidere

„Mislim da će se odnosi Rusije sa Bolivijom i drugim zemljama Latinske Amerike postepeno poboljšavati. Oni se i sada nalaze na prilično visokom nivou, i smatram da će taj nivo biti još viši zato što politika koju Sjedinjene Države sprovode u Latinskoj Americi ne odgovara ljudima u tim zemljama. Čak i marionetske vlade žele više autonomije. Ako Rusija dođe na ovo tržište kao globalni igrač, to će biti veliki plus. To znači kretanje ka multipolarnosti, multivektorskom razvoju za te zemlje koje žele da prevaziđu svoju zavisnost od SAD. Zato mislim da će susret Putina i Moralesa uticati i na druge latinoameričke lidere i pomoći da se proširi pravac razvoja međunarodnih odnosa zemalja regiona prema Rusiji“, navodi Lidovski.

Ako se govori konkretno o Boliviji i Moralesu, Lidovski ocenjuje da je bolivijski predsednik „zaista nezavisni lider“.

Lidovski ističe da Rusija razvija uspešnu saradnju i sa drugim zemljama u regionu, pre svega sa Venecuelom, Nikaragvom i Kubom.

„Ovde postoje dva momenta. Prvo, ove zemlje sprovode politiku nezavisnu od SAD. Mislim da je upravo to glavni uzrok što Sjedinjene Države toliko mrze ove zemlje. Drugo, logično je da zemlje koje sprovode nezavisnu politiku idu na uspostavljanje kontakta sa Rusijom, jer, kao što sam rekao, Rusija je mnogo pouzdanija partnerska opcija, koja uvažava svoje partnere“.

Venecuela vojno-tehnički partner Moskve

Poslednjih godina Venecuela je postala glavni vojno-politički partner Moskve u tom regionu. Ne radi se samo o prodaji oružja. Rusija koristi venecuelanske vojne aerodrome za dopunu goriva dalekometnih bombardera Tu-160 za letove na dugim relacijama. Moskva takođe aktivno sarađuje sa tom zemljom i u oblasti energetike, konkretno u proizvodnji nafte.

© Sputnik / Vitalij PodvickiSAD kupuju sve više ruske nafte zbog sankcija Venecueli
Rusija se vraća u karipski region - Sputnik Srbija
SAD kupuju sve više ruske nafte zbog sankcija Venecueli

Moskva je u poslednje vreme intenzivirala odnose i sa svojim starim partnerom — Kubom, a očekuje se da bi tu zemlju ove jeseni mogao da poseti ruski premijer Dmitrij Medvedev. Cilj posete je razvoj ekonomskih veza i zasad nema razgovora o ponovnom razmeštanju ruske vojne baze u toj zemlji, kako se ranije spekulisalo.

Još jedna zemlja u kojoj je rusko prisustvo primetno je Nikaragva, sa kojom Rusija ima međuvladin sporazum o pojednostavljenoj proceduri ulaska brodova ruske mornarice u luke ove latinoameričke zemlje.

Nikaragva je svojevremeno nabavila ruske tenkove T-72 i zainteresovana je za dalju vojnu saradnju sa Moskvom.

Komandant južne komande američkih oružanih snaga admiral Krejg Foler je ove nedelje izjavio da Rusija „demonstrira silu“ Sjedinjenim Državama u Latinskoj Americi i na Karibima. Kao primere, on je naveo raspoređivanje dva ruska strateška bombardera na zapadnoj hemisferi u decembru 2018. godine i nedavno slanje fregate „Admiral Gorškov“ u tu regiju. Izdvojio je i otvaranje ruskog vojnog centra za obuku pilota helikoptera u Venecueli, u martu ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala