Rusija objavila dokumenta o oslobađanju glavnog grada Litvanije od nacista

© Sputnik / Aleksandr Fridlяnskiй / Uđi u bazu fotografijaGeneral SSSR Ivan Černjahovski (drugi levo) sa ratnim drugovima razmatra plan juriša na Viljnus
General SSSR Ivan Černjahovski (drugi levo) sa ratnim drugovima razmatra plan juriša na Viljnus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je na svojoj internet stranici objavilo novi multimedijalni odeljak na kojem su objavljeni deklasifikovani dokumenti povodom 75. godišnjice oslobađanja Viljnusa od nacističkih snaga, navodi se u saopštenju službe za odnose sa javnošću Ministarstva.

Među dokumentima su i ratni dnevnik, naredba vrhovnog komandanta br. 111 od 13. jula 1944. godine, akti, nagrade za učesnike u borbama za oslobođenje Viljnusa i članci iz štampe o užasima „novog poretka“ koji su ustanovili okupatori, kao i fotografije paničnog bega nacista.

Osim toga, predstavljena su i svedočanstva o tome kako su stanovnici dočekivali crvenoarmejce.

Projekat ruskog Ministarstva govori i o tome kako je u jutarnjim časovima 9. jula 1944. komanda Vermahta pokušala da izvrši padobranski desant sa 30 bombardera „Junkers 88“ na glavni grad Litvanije.

Ministarstvo je takođe objavilo i nalaze specijalno formirane komisije koja je pregledala svedočanstva očevidaca i proučavala mesta masovnih grobnica u takozvanoj „Bazi“, fabrici smrti u mestu Panari, gde je za tri godine ubijeno više od 200.000 ljudi.

U kaznenim jedinicama bili su i lokalni baltički stanovnici i njihova imena, navodi se u objavljenim dokumentima.

Koji materijali su takođe deklasifikovani

Ministarstvo odbrane Rusije redovno na svom sajtu objavljuje deklasifikovane materijale posvećene događajima iz Drugog svetskog rata. Konkretno — 3. jula objavljena su dokumenta posvećena 75. godišnjici oslobođenja Minska od nacističkih osvajača.

Predstavljeni dokumenti govore o temeljnoj pripremi za izvođenje Minske operacije, koja je omogućila oslobađanje glavnog grada Belorusije, i to pre ranije određenog roka; govori o sprovođenju jedinstvene artiljerijske pripreme i o jakim vazdušnim napadima na ključne utvrđene delove grada i na položaje neprijateljskih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala