Ponuda kiparskih Turaka kiparskim Grcima

© AFP 2023 / -Turska platforma za eksploataciju gasa iz mora u blizini obale Kipra
Turska platforma za eksploataciju gasa iz mora u blizini obale Kipra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži predložio međunarodno priznatoj vladi kiparskih Grka u Nikoziji da dve strane sarađuju u potrazi za gasom kod obala Kipra, prenosi Rojters.

Navodi se da je taj predlog, koji je prosleđen putem EU, stigao nakon upozorenja Brisela na račun Turske.

Rojters je u četvrtak imao uvid u nacrt saopštenja u kojem se navodi da će Evropska unija na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu, zbog ilegalnog bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

Luka Kirenija na Severnom Kipru - Sputnik Srbija
Turska ne dozvoljava eksploataciju gasa u vodama kod Kipra

U nacrtu saopštenja se dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija u međuvremenu može da bude izmenjena, raspravljati izaslanici država-članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

„U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske u vezi sa bušenjem, EU suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou“, piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da Savet EU podržava predlog Evropske komisije za smanjenje pretpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje Turske na tržištu hartija od vrednosti, preneo je Tanjug.

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala