London: Spremni smo da oslobodimo iranske tankere — ako ne idu za Siriju

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Tanker Grejs 1 koji prenosi naftu u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant saopštio je svom kolegi iz Irana Džavadu Zarifu da London nije zabrinut zbog porekla nafte na supertankeru „Grejs 1“, nego zbog njenog mogućeg transporta u Siriju.

„Upravo sam imao konstruktivan razgovor s iranskim ministrom spoljnih poslova Zarifom. Ponovo sam ga uverio da mi nismo zabrinuti zbog porekla nafte na ’Grejs 1‘, nego zbog toga kuda je upućena“, napisao je Hant na Tviteru.

​On je, takođe, saopštio da je Velika Britanija nakon pravne sudske procedure na Gibraltaru voljna da potpomogne oslobađanje tankera, ukoliko dobije garancije da oni neće otići u Siriju.

Prema Hantovim rečima, Zarif mu je rekao da Iran želi da reši tu situaciju i da ne namerava da je pogoršava.

„Takođe sam razgovarao s (glavnim ministrom Gibraltara) Fabijanom Pikardom, koji odlično radi na rešavanju tog pitanja i deli stav Velike Britanije“, dodao je Hant.

Mediji su 4. jula objavili da su vlasti Gibraltara zadržale supertanker koji je prevozio sirovu naftu u Siriju. Prema rečima glavnog ministra Gibraltara Fabijana Pikarda, takve mere su preduzete zbog „informacije koja je Vladi Gibraltara dala opravdane osnove da veruje da je brod ’Grejs 1‘ delovao u suprotnosti sa sankcijama EU protiv Sirije“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala