Kraj muka za ćelave, stiže kosa iz laboratorije

CC0 / piksabej / Ćelavost
Ćelavost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljudska kosa je po prvi put uspešno napravljena u laboratoriji, i to uz pomoć matičnih ćelija pacijenata i specijalnih oblika, koji su kreirani pomoću 3D printera i koktela za rast kose. Sputnjik je razgovarao sa nemačkim hirurgom Andreasom Finerom, stručnjakom za transplantaciju kose.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji prvi put su uspeli da u potpunosti naprave ljudsku kosu u laboratorijskim uslovima. U te svrhe su koristili specijalne oblike, napravljene uz pomoć 3D printera. U njima su se nalazile epruvete, širine pola milimetra, u kojima je rasla kosa, koja je napravljena od matičnih ćelija. Osim toga, u 3D oblicima kosa se „hranila“ posebnim koktelom sa faktorom rasta.

Revolucija presađivanja kose?

Stručnjak smatra da ovo otkriće može biti od velike koristi prilikom transplantacije kose.

„Ova metoda bi bila dobra mogućnost za sve pacijente, jer je količina kose donora na potiljku uglavnom ograničena. Kod pacijenata koji imaju velike površine bez kose ili sa ožiljcima, nakon zračenja ili hemoterapije, to nije uvek dovoljno kako bi se postigla potpuna pokrivenost i gustina. To će pomoći, ukoliko zaista postane moguće „uzgajati“ kosu u laboratoriji kao na plantaži, a i pored toga treba imati na raspolaganju neograničenu količinu kose donora“, rekao je Andreas Finer.

Problem ćelavosti se odnosi na trećinu muškaraca i na više od polovine žena, koji se obraćaju specijalisti. Drugim rečima: sada moraju živeti sa proređenom kosom, i to zbog nedostatka kose koja je pogodna za transplantaciju.

Alternativa transplantaciji su lekovi koji sprečavaju gubitak kose. I na tom polju su napravljeni koraci unapred.

„To su, na primer, određeni medijatori, koji su napravljeni kako kosa ne bi počela da opada, ili kako bi ponovo aktivirali rast kose. Osim toga, postoje istraživanja u oblasti terapije matičnim ćelijama, prilikom koje se dlaka podmlađuje nakon što se ’napuni‘ matičnim ćelijama. Međutim, to pomaže samo u slučajevima kada osoba još uvek ima kosu. A ukoliko nema dovoljno kose, onda pomaže samo transplantacija“, kaže Finer.

Za sada lekar presađuje kosu sa potiljka na mesta na kojima nema dovoljno dlaka. Tada se uzimaju mali delovi kože, iz kojih se izvlače dlake. Na mestu presađivanja prave se mala udubljenja u koja se presađuje kosa. Neželjeni efekti prolaze za jednu do dve sedmice. Međutim, kosa na početku raste veoma sporo, i bude primetna tek u periodu od šest do 12 meseci nakon operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala