Iran: Nastavićemo da izvozimo naftu pod bilo kakvim uslovima

© AP Photo / KHALID AL-MOUSILYMinistar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif
Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif izjavio je tokom razgovora s britanskim kolegom Džeremijem Hantom da će Iran nastaviti da izvozi naftu pod svim mogućim uslovima.

„Naglasivši da su naftne sankcije SAD nezakonite, ministar inostranih poslova Irana je izjavio u telefonskom razgovoru s Hantom da će Islamska Republika Iran nastaviti da izvozi naftu u svim mogućim okolnostima“, prenela je iranska agencija Mehr.

Prema navodima agencije, Zarif je povodom zadržavanja iranskog tankera „Grejs 1“ na Gibraltaru pozvao Vladu Velike Britanije da pod hitno preduzme neophodne mere kako bi se okončalo nezakonito oduzimanje iranskog tankera.

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Iran: Nastavićemo da izvozimo naftu pod bilo kakvim uslovima - Sputnik Srbija
Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant je ranije rekao da je razgovor s iranskim kolegom bio konstruktivan. Hant je naveo da je uverio Zarifa da London nije zabrinut zbog porekla nafte na tankeru „Grejs 1“, nego zbog toga kome je namenjena.

Prema Hantovim rečima, nakon odgovarajuće pravne procedure u gibraltarskim sudovima, Velika Britanija je spremna da doprinese oslobađanju tankera ako dobije garancije da on neće biti upućen Siriji.

Mediji su 4. jula objavili da su vlasti Gibraltara zadržale supertanker koji je prevozio sirovu naftu u Siriju.

Prema rečima glavnog ministra Gibraltara Fabijana Pikarda, takve mere su preduzete zbog „informacije koja je Vladi Gibraltara dala opravdane osnove da veruje da je brod ’Grejs 1‘ delovao u suprotnosti sa sankcijama EU protiv Sirije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala