Drakonska kazna za Fejsbuk: Pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti

© AP Photo / Richard DrewFejsbuk
Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka federalna trgovinska komisija odobrila je kaznu u iznosu od 5 milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk, i to zbog kršenja privatnosti svojih korisnika, prenosi „Vol strit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa detaljima u vezi sa tom kaznom.

Federalna agencija je, po prvi put, potvrdila da istražuje slučaj kršenja privatnosti kompanije Fejsbuk, i to nakon skandala u vezi sa Kembridž analitikom, koji se desio pre više od godinu dana.

Od tada, kompanija Fejsbuk je pod javnim nadzorom, zbog toga što je otkrivala više podataka o svojim korisnicima drugim kompanijama, nego što su to ranije priznavali predstavnici ovog koncerna, koji je vlasnik najpopularnije društvene mreže na svetu.

Kompanija Fejsbuk se tereti da je prekršila sporazum o saglasnosti sa Federalnom trgovinskom komisijom, koji je zaključen 2011. godine, a koji predviđa da društvena mreža ima „sveobuhvatni program privatnosti“ i da dobije „izričiti pristanak“ korisnika, pre deljenja njihovih podataka.

Kazna od 5 milijardi dolara najveća je u istoriji koja je izrečena protiv tehnoloških kompanija i znatno je veća od 22,5 miliona dolara, koliki je bio iznos sa kojim je Komisija kaznila kompaniju Gugl 2012. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala