Crnogorski premijer: Crkvi božiji, Vladi zemaljski zakoni

© AP Photo / Visar KryeziuPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u Danilovgradu, na centralnoj proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, da dva 13. jula iz istorije Crne Gore simbolizuju njeno trajanje i ocenio je da su oni putokaz ka svetlom datumu — 21. maju 2006. godine, datumu održavanja referenduma o nezavisnosti.

„RTCG“ prenosi da je Marković izjavio da je na ogromnoj žrtvi predaka izniklo cveće za sadašnje pokoljenje Crnogoraca, iznevši tvrdnju da „nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svetskim narodima i državama“.

On je potom naveo da se ne sme bežati od istorijskih činjenica.

„I danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu, do povratka pod tuđe skute. Danas se ne delimo na partizane i četnike, već na one koji brane pravo Crne Gore da sama odlučuje i one koji je vide kao nečiji privezak i kao parče tuđe teritorije“, poručio je Marković.

On je rekao i da će država crkveno pitanje rešiti demokratski i na osnovu Ustava i zakona, a ne nečijom voljom ili dekretom.

„Nećemo taj teret ostavljati generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one zakone koje donosi demokratski izabrana vlast. Dakle — crkvi božiji zakoni, a Vladi i Parlamentu zemaljski“, zaključio je crnogorski premijer Duško Marković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala