Bugarska: Obveznice od 100 miliona evra zbog kupovine F-16

© AFP 2023 / CHRIS STOWERSLovac F-16 na aeromitingu na Tajvanu
Lovac F-16 na aeromitingu na Tajvanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska vlada izdaje obveznice u iznosu od 200 miliona leva (nešto više od 100 miliona evra) na period od 20 godina, navodi se u saopštenju Bugarske narodne banke. Aukcija će se održati 22. jula.

Kako javlja Bugarski nacionalni radio, Vlada će preuzeti novi dug za jednokratnu isplatu za kupovinu F-16.

Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov najavio je i da će se 15. jula održati sastanak Saveta ministara radi korekcije budžeta u svetlu ugovora o nabavci američkih aviona: u ovom trenutku iznos kupovine nije predviđen budžetom.

Vlada je u junu preuzela i dug od 300 miliona evra (više od 150 miliona evra). Tada su različite bugarske banke, penzioni fondovi i osiguravajuća društva kupovale hartije od vrednosti na period od 10,5 godina.

Bugarska Vlada je ove nedelje odobrila zaključivanje ugovora za kupovinu F-16 i svog potrebnog oružja i opreme. Ministar odbrane Krasimir Karakačanov potpisao je odgovarajuće ugovore, koje sada mora da ratifikuje Parlament.

Iznos transakcije je 1.256 milijardi dolara, pri čemu Bugarska očekuje da moći da se smanji za 60 miliona dolara, uz odobrenje američkog Kongresa.

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da je takva cena prihvatljiva samo ukoliko su ispunjeni prvobitni zahtevi za naoružanje i za opremanje aviona. Kako je kasnije objavio „Epicentar“ — u maju je Sofija na pregovorima potpuno odustala od naoružanja „vazduh-zemlja“, za polovinu je smanjila broj raketa za blisku borbu i smanjila je broj pilota koji će se obučavati za upravljanje avionima F-16. Glavni sekretar administracije predsednika Dmitrij Stojanov nazvao je stečeno oružje — slabim i rekao je da ono više liči na naoružanje vazduhoplovstva iz 1913. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala