Blumberg: Amerika uvodi sankcije Turskoj zbog S-400 sledeće sedmice

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da sledeće sedmice uvedu sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog PVO sistema S-400, saopštila je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

Prema navodima izvora agencije, američka administracija namerava da sačeka dok se 15. jula ne navrši godišnjica pokušaja državnog prevrata u Turskoj, „da bi se izbeglo raspirivanje daljih spekulacija o tome da SAD snose odgovornost za pobunu“.

Navedeno je, takođe, da je tim američkog predsednika Donalda Trampa već utvrdio paket sankcija Turskoj.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o isporuci četiri divizije S-400 za 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine.

Kupovina najnovijih ruskih PVO sistema S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i SAD. Vašington je od Ankare tražio da odustane od posla i da umesto toga kupi američke komplekse „Patriot“. Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili potpunog obustavljanja prodaje najnovijih borbenih aviona F-35 Turskoj.

Grupa američkih senatora pozvala je predsednika SAD Donalda Trampa da uvede sankcije Turskoj zbog isporuka ruskih raketnih kompleksa S-400 i da isključi tu zemlju iz programa nabavke lovaca pete generacije F-35.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala