Amerika ima malo vremena da izbegne finansijski kolaps

CC0 / / Dolari
Dolari - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bipartijski centar za politiku (BPC) objavio je da u septembru postoji „značajan rizik“ od „neispunjavanja obaveza“ u SAD. Alekandr Lesnij, kolumnista ruskog izdanja Sptunik, analizira da li je američki finansijski sistem ima mogućnosti da izbegne kolaps.

Prema mišljenju stručnjaka — prekomerna potrošnja saveznog budžeta uz relativno nisku dinamiku rasta državnih prihoda — brzo dovodi do „neizvršenja“.

Ključni faktor koji je uzrokovao smanjenje prihoda u američkom državnom budžetu je fiskalna politika predsednika Trampa, tvrde stručnjaci. U decembru 2017. godine Tramp je potpisao najveći zakon o poreskoj reformi u istoriji zemlje.

Konkretno — stopa poreza na dobit pala je sa 35 odsto na 21 odsto, dok je porez na sredstva iz stranih aktivnosti američkih kompanija, i to na sredstva koja se vraćaju u SAD, smanjen sa 35 odsto na 8 odsto za reinvestiranu zaradu i na 15,5 odsto za gotovinu.

Kao rezultat — fiskalni prihodi u tekućoj fiskalnoj godini povećali su se za 2 do 3 odsto, umesto očekivanih 5 do 6 odsto.

Lesnij smatra da se rizik od „neizvršenja obaveza“ u prvoj polovini septembra povećava, i to zbog činjenice da Ministarstvo finansija mora da plati ogromne svote vlasnicima američkih obveznica.

CC0 / geralt / Može li Amerika da izbegne finansijski kolaps?
Amerika ima malo vremena da izbegne finansijski kolaps - Sputnik Srbija
Može li Amerika da izbegne finansijski kolaps?

„Vlada bi mogla da postupi kao i obično: da lansira novi deo obveznica trezora na tržište i da obezbedi prihode za pokriće plaćanja.“

Problem je i u tome što je početkom marta državni dug SAD već dostigao 22 milijardi dolara, i to po prvi put u istoriji.

Sektor trezora nema pravo da privuče kredite, zbog zakonskih ograničenja koja se odnose na veličinu duga. Eksperti BPC-a pozivaju parlamentarce da se hitno pozabave ovim problemom, jer je ostalo malo vremena: 26. jula Kongres odlazi na odmor i neće raditi narednih mesec i po dana.

„Ako američki parlamentarci ne podignu gornju granicu javnog duga za septembar, Ministarstvo finansija će morati da objavi kršenje određenih obaveza, što će neminovno dovesti do smanjenja kreditnog rejtinga zemlje“, analizira Lesnij.

Istovremeno, nedostatak novih obveznica trezora na tržištu drastično će oslabiti američku valutu.

„Gubitkom prilika za ulaganje, vlasnici dolara će ih se rešiti, što će imati negativan uticaj na globalnu rezervnu valutu“, dodaje kolumnista.

Drugi problem je što politička inicijativa za podizanje granice javnog duga mora doći od predsednika Sjedinjenih Država: on mora da uveri parlamentarce da ponovo učine ovaj korak. Tenzije između Trampa i zakonodavaca dodatno komplikuju situaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala