Zelenski otkrio šta je tražio od Putina

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je njegovo glavno pitanje za ruskog predsednika Vladimira Putina tokom nedavnog telefonskog razgovora bilo oslobađanje ukrajinskih mornara, uhapšenih nakon incidenta u Kerčkom moreuzu krajem prošlog novembra.

Tokom susreta s rođacima uhapšenih mornara Zelenski je rekao da mu „neće spasti kruna s glave“ ako pozove Moskvu i razgovara o pitanju oslobađanja mornara i dodao da je spreman da razmenu zarobljenika.

„Moje glavno pitanje bilo je vraćanje svih naših momaka. Dajte nam sve naše“, rekao je ukrajinski predsednik.

Putin i Zelenski prvi put su razgovarali telefonom 11. jula. Lideri su razgovarali o ispunjavanju odredbi Minskog sporazuma i mogućnosti susreta u „normandijskom formatu“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je saopštio da je telefonski razgovor bio pragmatičan i na nivou upoznavanja, ali da je „sama činjenica da je bilo komunikacije“ veoma važna za Kremlj. Dijalog je inicirala ukrajinska strana.

U novembru prošle godine tri broda ukrajinske vojne mornarice narušila su rusku granicu. Prošli su u privremeno zatvorenu akvatoriju Crnog mora i uputili se ka Kerčkom moreuzu. Posle opasnih manevara i nepotčinjavanja legalnim zahtevima ruskih graničara, brodovi su zadržani, a mornari i dva saradnika Službe za bezbednost Ukrajine su uhapšeni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je taj incident nazvao ranije pripremljenom provokacijom i naglasio da su ruski graničari postupili u skladu sa dužnošću da zaštite granice svoje zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala