Završen festival „Kustendorf klasik“, Kusturica odmah „otvorio“ sledeći

© Sputnik / Aleksandar MilačićDomaćin festivala "Kustendorf klasik" sa nagrađenim takmičarima
Domaćin festivala Kustendorf klasik sa nagrađenim takmičarima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedmi festival ruske klasične muzike „Kustendorf klasik“, u organizaciji Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“, svečano je zatvoren dodelom nagrada takmičarima i nastupom jednog od najboljih violončelista sveta Nareka Haknazarijana.

Tokom tri dana trajanja festivala, mladi muzičari iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine, takmičili su se u izvođenju dela klasične muzike u dve starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina.

Članovi žirija — rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova, kompozitor Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar — svakako nisu imali lak zadatak.

© Sputnik / Aleksandar MilačićAleksandar Madžar na dodeli nagrada pobednicima festivala
Završen festival „Kustendorf klasik“, Kusturica odmah „otvorio“ sledeći  - Sputnik Srbija
Aleksandar Madžar na dodeli nagrada pobednicima festivala

Ipak, glavna nagrada festivala Zlatna matrjoška za mlađu kategoriju otišla je u ruke Valeriju Makarovu, a za stariju Mihajlu Živojinoviću, koji je od nagrađenih jedini iz Srbije. Dobitnici druge i treće nagrade su Aleksandar Tjan, Anastasija Mihnovec, Miroslav Bataljonok i Ana Savkina.

© Sputnik / Aleksandar MilačićPobednici festivala sa svojim nagradama
Završen festival „Kustendorf klasik“, Kusturica odmah „otvorio“ sledeći  - Sputnik Srbija
Pobednici festivala sa svojim nagradama

Festival je zatvorio domaćin Emir Kusturica, koji je čestitao nagrađenima i svim takmičarima na doprinosu koji daju istinskoj umetnosti.

„Da ne bih zatvarao festival, dozvolite mi da otvorim sledeći festival ’Kustendorf klasik‘“, šaljivo je poručio Kusturica.

Pobednik festivala, dobitnik glavne nagrade u starijoj kategoriji Mihajlo Živojinović, rekao je za Sputnjik da je osećaj fantastičan i da se nije nadao priznanju s obzirom na jaku konkurenciju.

© Sputnik / Aleksandar MilačićPobednik festivala "Kustendorf klasik" za 2019 Mihajlo Živojinović
Završen festival „Kustendorf klasik“, Kusturica odmah „otvorio“ sledeći  - Sputnik Srbija
Pobednik festivala "Kustendorf klasik" za 2019 Mihajlo Živojinović

„Toliko takmičara... Bio sam jedini harmonikaš, nadao sam se da će biti više mojih kolega. Koncept festivala je odličan, čitava zamisao druženja, upoznavanja ljudi sa strane, iz moje zemlje, a i iz Rusije je fenomenalan”, kaže pobednik za Sputnjik.

Na pitanje ko je od slavnih muzičara, gostiju festivala ostavio najjači utisak na njega, Živojinović odgovara:

„Svi su ostavili jak utisak, bilo je fantastično slušati Simfonijski orkestar. Takođe je bilo odlično slušati pijanistu Madžara. Beskrajno sam svima zahvalan na ovakvom iskustvu!“

Nakon dodele priznanja usledio je koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i „Kragujevčkog pevačkog društva“ u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Pobednik prestižnog međunarodnog takmičenja „Čajkovski“, izuzetno nadareni mladi violončelista Narek Haknazarijan, pobrao je sve simpatije srpske publike još 2016. godine, kada je nastupao na istom festivalu. Ovaj put svira violončelo pod dirigentskom upravom svog brata Tigrana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala