Zaev zreo za ostavku, ali pred njim je još zadataka

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
To što dva komičara mogu da „nasankaju“ premijera jedne države, koji im otkrije državne tajne i prepričava razgovore sa stranim državnicima, dovoljni su razlozi za ostavku, a vanredni izbori su najmirnije rešenje. Zoran Zaev se pokazao kao najozbiljnija bezbednosna pretnja za Severnu Makedoniju.

Razgovor premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa ruskim prankerima Leksusom i Vovanom pretvorio se u pravu aferu. Nešto što je trebalo da bude obična šala, jer Leksus i Vovan poznati su po tome što u telefonskim razgovorima provociraju svetske političare da im se „otvore“ na razne teme, postalo je diplomatski skandal kada im je Zaev saopštio svoja „saznanja“ o navodnom planu Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o razmeni teritorija, iza čega, opet navodno, stoji Rusija.

I dok srpska i ruska diplomatija mudro ćute, Zaev sve dublje upada u glib pravdajući se i izvinjavajući. Tako je, u pokušaju da se izvini za ono što je rekao prankerima, koji su se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, čak optužio i Sputnjik, preko koga se navodno informisao o Vučićevom i Tačijevom „tajnom planu“.

Da li je dovoljno izvinjenje 

Hoće li se Zaev ovoga puta „izvući“ samo sa izvinjenjem ili će snositi još neke posledice za ono što je rekao prankerima i kako će izrečeno uticati na odnose između Severne Makedonije sa jedne, i Srbije i Rusije sa druge strane?

Iako je zvaničan diskurs takav da podrazumeva da su odnosi Severne Makedonije i drugih država uvek dobri i stabilni, ono što je premijer Zaev izgovorio telefonom ruskim prankerima o Srbiji i što je potom, pravdajući se, rekao o Rusiji, narušava poverenje u njega, smatra predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković.

„Ovde smo bili svedoci da je srušena svaka vrsta poverenja. Sve to izaziva negativne reperkusije, bez obzira na izvinjenja, bez obzira na prihvatanje izvinjenja, bez obzira na floskule o regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ali, Zaev je eksponent američke politike kome je sve očigledno dozvoljeno“, kaže on.

Duboke posledice 

Sve što se dogodilo, dodaje naš sagovornik, na suštinskom planu ostaviće duboke posledice na odnose Severne Makedonije sa Srbijom i Rusijom.

Ako u jednom razgovoru koji se vodi kao zvaničan možete da izvređate jedan narod i jednu državu, onda pokazujete svoje pravo mišljenje o tom narodu, državi i politici njenog rukovodstva, navodi Stoilković.

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIZoran Zaev je prankerima, između ostalog otkrio i o čemu je razgoavaro sa Angelom Merkel.
Zaev zreo za ostavku, ali pred njim je još zadataka - Sputnik Srbija
Zoran Zaev je prankerima, između ostalog otkrio i o čemu je razgoavaro sa Angelom Merkel.

„U tom smislu, radi se o teškom diplomatskom skandalu, ali, kao i uvek, stvari moraju da budu zataškane, život ide dalje“, ironično kaže Stoilković i nastavlja:

„Priča o saradnji će morati na nekom nivou, nekada, a kako se stvari razvijaju — veoma brzo, da izađe na svetlo dana. Nadam se da ćemo dočekati da će se o odnosima govoriti u nekim realnim dimenzijama i kategorijama, a ne u floskulama, kao što se sada radi“.

Nikad gori odnosi sa Rusijom

I analitičar Aleksandar Mitovski deli Stoilkovićevo mišljenje da su odnosi Severne Makedonije sa Rusijom i Srbijom, nakon onoga što je Zoran Zaev izgovorio prankerima u telefonsku slušalicu, narušeni.

„Na osnovu onoga što je gospodin Zaev rekao — da Rusija otvara hibridni rat protiv Makedonije i da je Rusija retrogradna sila — možete samo da pretpostavite kako bismo sutra ostvarili bilo kakvu ekonomsku, političku ili kulturnu saradnju. Odnosi su narušeni i nikada nisu bili gori“, kaže on.

Stoilković ocenjuje da bi ostavka Zaeva bila normalan i realan čin:

„Ali, pošto se radi o situaciji u kojoj se nalazimo, a ta situacija je da je Makedonija pod protektoratom, odnosno Makedonijom upravlja takozvana ambasadorokratija, onda imate situaciju da se ništa ne događa i da život teče dalje. Vlada koja je instalirana u Makedoniji ima obavezu da međunarodnoj zajednici isporuči još neke preuzete obaveze“, ocenjuje Stoilković.

Ciljevi pred Skopljem 

Severnu Makedoniju očekuje promena himne i uspostavljanje dvostepene lokalne samouprave, kao i prijem u punopravno članstvo u NATO-u krajem ove ili početkom iduće godine. Zbog svega toga, od poziva na odgovornost vlade ili Zaeva nema ništa, jer još nije ispunjeno sve ono zbog čega je formirana ova vlast, objašnjava naš sagovornik.

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIJedan od prankera predstavio se kao generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.
Zaev zreo za ostavku, ali pred njim je još zadataka - Sputnik Srbija
Jedan od prankera predstavio se kao generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Ako komičari mogu da, kako kaže Mitovski, nasankaju premijera jedne države da ispriča državne tajne, da prepričava šta je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ili sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, da objašnjava navodne planove za razmenu teritorija između Srbije i Kosova, dovoljni su razlozi za ostavku makedonskog premijera, smatra on.

„To su geostrateški projekti, koji se dogovaraju iza zatvorenih vrata. On je to prepričavao ljudima za koje nije proverio da li se stvarno radi o ljudima za koje su se predstavili. To je, prvo, bezbednosni problem, a drugo, međudržavni problem. Zoran Zaev predstavlja bezbednosni rizik po Makedoniju, a drugo, neozbiljno je da bude na tako visokoj funkciji“, smatra Mitovski. Vanredni izbori, prema njegovim rečima, predstavljaju najbolje rešenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala