Ustavni sud Hrvatske: Veća prava vukovarskim Srbima

© Tanjug / HINA/ DAMIR SENCAR / Protest u Vukovaru u organizaciji gradonačelnika Ivana Penave, člana HDZ-a.
Protest u Vukovaru u organizaciji gradonačelnika Ivana Penave, člana HDZ-a. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović izjavio danas da je Ustavni sud zabrinut zato što gradsko veće u Vukovaru nije donelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine i da je zbog toga naredio da u oktobru postupi po sopstvenom statutu i zakonu i donese odluke, kao i da o tome obavesti sud.

Šeparović je rekao da će odlukom Ustavnog suda vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na upotrebu jezika i pisma.

On je naglasio da su neki članovi statuta Grada sada ukinuti, uključujući odredbu koja se odnosi na prava srpskih odbornika u Gradskom veću, i dodao da će materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici morati da im se obezbeđuju i na usmeni, a ne samo na pisani zahtev.

Šeparović se osvrnuo i na nekoliko slučajeva koje je nazvao „medijskim predmetima“, a koji se odnose na pravo na slobodu izražavanja.

„Sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, a to moraju da utvrde sudovi u pojedinačnim slučajevima“, rekao je on.

„U novembru moraju da vide koja se od individualnih i kolektivnih prava mogu proširiti i o tome moraju da donesu odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da ta odluka nije u skladu sa Ustavnim zakonom, zadržava mogućnost da je ukine“, naveo je Šeparović, obrazlažući odluku Suda.

Predsednik vukovarskog Gradskog veća Tomislav Šota iz HDZ smatra da prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena i da pripadnici te manjinske zajednice ostvaruju sva Ustavom, zakonima i Statutom grada Vukovara zagarantovana prava.

Šota kaže da se odbornicima srpske nacionalne manjine već dve godine akti za sednice Gradskog veća dostavljaju na ćiriličnom pismu, na zahtev odbornika.

Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, član SDSS, ocenio je odluku Ustavnog suda „kozmetičkom i bez suštine“, rekavši da se prava pripadnika srpske zajednice u Vukovaru ne primenjuju u mnogim slučajevima.

„Još postoje otvorena pitanja građana srpske nacionalnosti nestalih u ratu, pitanje dvojezičnih tabli još nije rešeno, a postoji i niz drugih primera zbog kojih se osećamo kao građani drugog reda“, rekao je Milaković.

Gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vukovara pozdravila je odluku Ustavnog suda, koja se odnosi na ostvarenje prava srpske nacionalne manjine u tom gradu, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će odbornici SDSS pružiti maksimalnu podršku državnim i gradskim institucijama kako bi u Vukovaru konačno i praktično zaživela primena niza manjinskih zakona, čime bi se podigao kvalitet života ne samo manjinskih zajednica već i svih građana Vukovara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala