Turski ministar odbrane: Kupovina S-400 ne znači da Ankara menja stratešku poziciju

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaProtivraketni sistemi S-400 "Trijumf"
Protivraketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je, posle telefonskog razgovora sa šefom Pentagona Markom Esperom, da Ankara, nakon isporuke ruskih protivraketnih sistema S-400, razmatra predlog SAD o kupovini američkih raketnih sistema „Patriot“.

Prema njegovim rečima — kupovina S-400 ne znači da Ankara menja svoju stratešku poziciju.

Akar je svom američkom kolegi ukazao na to da je Turska i dalje pod ozbiljnom vazdušnom pretnjom, a da kupovina sistema S-400 nije davanje prednosti, nego neophodnost, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je 12. jula da je počela isporuka sistema S-400 toj zemlji, a kasnije je tu informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o isporuci četiri divizije S-400, u vrednosti od 2,5 milijarde dolara, bio je zaključen 2017. godine. Kupovina najnovijih ruskih PVO sistema isprovocirala je međunarodni skandal između Turske i SAD, koje su zatražile odustajanje od tog posla i nabavku američkih kompleksa „Patriot“.

Vašington je zapretio Ankari sankcijama i odlaganjem ili potpunim otkazivanjem učešća Turske u programu F-35, odnosno kupovine lovaca pete generacije.

Akar je u razgovoru sa Esperom naglasio i da Ankara i dalje insistira na predlogu da se formira radna grupa za američki program F-35, s obzirom na to da je Turska učesnik u tom programu.

Turski ministar odbrane je naveo i da će vojna delegacija SAD sledeće sedmice posetiti Tursku radi razmatranja formiranja zone bezbednosti u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala